Beste voedingsmiddelen voor gezonde longen

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 4 juni 2018 en is bijgewerkt met nieuwe informatie.

Flavonoïden zijn een groep polyfenolen, fytonutriënten die in de meeste groenten en fruit worden aangetroffen. Er zijn meer dan 6000 unieke flavonoïden, maar als groep zijn ze het meest bekend om hun antioxiderende en ontstekingsremmende effecten en het is gebleken dat ze het risico op veel chronische aandoeningen die in ontstekingen geworteld zijn, verlagen. Van anthocyanines 1 specifiek – gevonden in roodblauwe plantpigmenten die bessen en ander voedsel hun rode, blauwe en paarse kleur geven – is aangetoond dat ze:

Verbetering van de bloedsuikerspiegel

Normaliseer de bloeddruk en verbeter de capillaire sterkte

Lagere oxidatieve stress en ontsteking

Remming van de vorming van bloedplaatjes

Voorkom opbouw van arteriële plaque

NAD+ niveau verhogen

Eerdere dierstudies hebben aangetoond dat anthocyanines de productie van slijm en ontstekingsafscheidingen verminderen bij dieren met chronische obstructieve longziekte. Sommige van de laatste onderzoeken suggereren dat de plantenstof ook kan helpen de geleidelijke achteruitgang van de longgezondheid die gepaard gaat met veroudering te vertragen.

Anthocyanines beschermen de longgezondheid

De studie2 in kwestie analyseerde gegevens van 463 Britse en Noorse volwassenen die deelnamen aan de tweede en derde respiratoire gezondheidsenquêtes van de Europese Gemeenschap. De gemiddelde leeftijd was 44 jaar. De gegevens omvatten voedingsinformatie en een spirometrietest, die de hoeveelheid lucht meet die u in één seconde krachtig kunt uitademen (FEV1), de totale hoeveelheid lucht die u kunt uitademen na diep ademhalen (FVC) en de verhouding van de twee (FEV1/FVC).

Volgens hoofdauteur Vanessa Garcia Larsen, Ph.D., assistent-professor in de Human Nutrition Division van het Department of International Health aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, heeft de longfunctie de neiging om rond de leeftijd van 30 te piekeren, waarna het begint te dalen.

De snelheid van die achteruitgang varieert afhankelijk van factoren zoals roken, uw lichaamsbeweging, blootstelling aan verontreinigende stoffen en de aanwezigheid van andere medische aandoeningen. Ook je voeding speelt een belangrijke rol. Bewerkte voedingsmiddelen in het algemeen en vleeswaren in het bijzonder zijn eerder in verband gebracht met een snellere achteruitgang van de longfunctie.3

Hier hadden degenen in het hoogste kwartiel van anthocyanine-inname, vergeleken met die in het laagste kwartiel van inname, een significant verminderde achteruitgang in alle drie de longfunctiemetingen. In het hoogste kwartiel van anthocyanine-inname daalde de FEV1 met een gemiddelde snelheid van -9,8 milliliter per jaar (ml/jr) vergeleken met -18,9 ml/jr voor degenen in het onderste kwartiel van anthocyanine-inname. FVC daalde met een snelheid van -9,8 ml/jr vergeleken met -22,2 ml/jr.

Gemiddeld was de jaarlijkse daling van FEV1/FVC onder degenen die de hoogste hoeveelheden anthocyanines consumeerden slechts -0,02 per jaar. Bij rokers werd echter geen verband gevonden tussen anthocyanine-inname en longfunctie. Volgens Garcia-Larsen:4

“Onze studie suggereert dat de algemene bevolking baat zou kunnen hebben bij het consumeren van meer fruit dat rijk is aan deze flavonoïden zoals bessen, vooral degenen die zijn gestopt met roken of nooit hebben gerookt. Voor rokers blijft stoppen het beste wat ze kunnen doen om hun gezondheid te beschermen.”

Flavonoïdenrijk dieet heeft veel andere gezondheidsvoordelen

Afgezien van het beschermen van uw longfunctie met de leeftijd, hebben polyfenolen – de plantaardige stoffen die fruit, groenten en bessen hun levendige kleuren geven – ook tal van andere gezondheidsvoordelen. Dit omvat het verlagen van uw risico op ‘spreiding op middelbare leeftijd’, de gewichtstoename rond de buik die zo vaak voorkomt bij het ouder worden.

In één onderzoek5, waaraan meer dan 124.000 mensen deelnamen, hadden degenen met de hoogste inname van flavonoïden de minste gewichtstoename met de leeftijd. Bepaalde soorten flavonoïden waren effectiever voor gewichtsbehoud dan andere, vooral nadat de onderzoekers rekening hielden met de vezelinname. Anthocyanines, proanthocyanidinen en totale flavonoïde polymeren (te vinden in thee en appels) vertoonden het meest significante effect na correctie voor vezels.

Over het algemeen wonnen de deelnemers aan de studie voor elke standaarddeviatie boven het gemiddelde in termen van flavonoïdeconsumptie een tiende tot drie vijfde van een pond minder in vier jaar tijd. Dit klinkt misschien niet opvallend, maar je kunt het als de kers op de taart beschouwen, want dit is slechts een van de vele voordelen. Andere gezondheidsvoordelen die samenhangen met een hogere inname van flavonoïden zijn onder meer:

Verminderd risico op diabetes

Verbeterde bloeddruk

Lager risico op hartaandoeningen8 — Er is vastgesteld dat zes klassen flavonoïden een significante invloed hebben op het risico op hartaandoeningen, namelijk flavonolen, anthocyanidinen, proanthocyanidinen, flavonen, flavanonen en flavan-3-olen.

Lager risico op erectiestoornissen bij mannen

Verbeterde geheugenconsolidatie, leervermogen en algehele hersenfunctie10 — De flavonoïde die verantwoordelijk is voor dit effect was apigenine, dat in veel kruiden voorkomt, waaronder peterselie, tijm en kamille. Cacaoflavonoïden worden ook geassocieerd met zowel cardiovasculaire als hersenvoordelen.

In één onderzoek11 hadden degenen die minstens één keer per week pure chocolade aten betere mentale prestaties dan degenen die dat niet deden, en uit eerder onderzoek12 is gebleken dat epicatechine in donkere chocolade ook helpt bij het beschermen van je hersenen na een beroerte door cellulaire signalen te versterken die zenuwcellen afschermen. van schade.

Bovendien, wanneer diabetespatiënten een maand lang een speciale cacaodrank met hoog flavonolgehalte kregen, werd hun bloedvatfunctie van ernstig gestoord naar normaal.13 De verbetering was eigenlijk net zo groot als is waargenomen bij lichaamsbeweging en veel gewone diabetesmedicatie.

Bescherming tegen kanker14 — Toen muizen geïmplanteerd met cellen van een bijzonder dodelijke, snelgroeiende menselijke borstkanker werden behandeld met het flavonoïde apigenine, vertraagde de kankergroei en kromp de tumor.

Apigenine kan zelfs een van de redenen zijn waarom het drinken van kamillethee het risico op schildklierkanker met wel 80% vermindert.15 Interessant genoeg bleek de verbinding ook te binden aan 160 eiwitten in het menselijk lichaam, wat suggereert dat het een verreikende gezondheid heeft. Effecten.

Bovendien remt behandeling van cellen met apigenine of quercetine CD38 en bevordert het een verhoging van intracellulaire NAD+-niveaus.16 CD38 is het primaire enzym dat NAD+-niveaus verlaagt, dus door het te remmen, worden NAD+-niveaus verhoogd.

Uien en knoflook zijn ook rijk aan flavonoïden, waaronder quercetine, dat de groei van kankercellen remt.17 In tegenstelling tot anthocyanines, die geen effect hadden op de longfunctie bij rokers, is aangetoond dat quercetine18 het risico op longkanker bij rokers verlaagt. Het vermindert ook uw risico op hartaandoeningen, verlaagt de bloeddruk, verlicht de symptomen van interstitiële cystitis en vermindert de symptomen van prostatitis.

Botgezondheid19 – Er wordt zelfs gezegd dat flavonoïden “het meeste potentieel van voedingscomponenten hebben voor het bevorderen van gezonde botten naast calcium en vitamine D”, en onderzoek suggereert dat ze een sterker verband hebben met de gezondheid van de botten dan zelfs de algemene consumptie van fruit en groenten. 20

Mediterraan dieet vermindert gezondheidseffecten van luchtvervuiling

De gezondheidseffecten van flavonoïden en andere polyfenolen zijn waarschijnlijk een van de redenen waarom een ​​mediterraan dieet helpt beschermen tegen de verwoestingen van luchtvervuiling. Gegevens van bijna 550.000 personen die gedurende 17 jaar werden gevolgd, werden verzameld door onderzoekers van de NYU School of Medicine.

Hun doel was om te beoordelen hoe nauw het dieet van de deelnemers het mediterrane dieet weerspiegelde – dat rijk is aan antioxidanten en gezonde vetten – en hoe dit eetpatroon het effect van blootstelling aan luchtvervuiling beïnvloedde. De resultaten werden onlangs gepresenteerd op de internationale conferentie van de American Thoracic Society in San Diego. Zoals gemeld door Time:21

“De dood door alle oorzaken nam met 5% toe voor elke 10 delen per miljard toename van de langetermijngemiddelde lachgasblootstelling bij mensen die zich het minst aan het eetpatroon hielden, vergeleken met slechts 2% bij mensen die het meest het dieet volgden.

Het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten steeg met 17% voor elke 10 microgram per kubieke meter toename van de langetermijngemiddelde blootstelling aan fijnstof bij de mensen die het dieet niet nauwlettend volgden, vergeleken met 5% onder de mensen die dat wel deden. Soortgelijke patronen werden gezien voor sterfgevallen door hartaanvallen.”

Vitamine C beschermt baby’s tegen rookeffecten van de moeder

In gerelateerd nieuws22 is gevonden dat vitamine C – een andere krachtige antioxidant – de gezondheidsrisico’s vermindert voor baby’s die zijn geboren uit moeders die roken. Als een vrouw rookt tijdens de zwangerschap, heeft haar kind een verhoogd risico op piepende ademhaling, veroorzaakt door een obstructie in de onderste luchtwegen. In wezen zijn hun longen en luchtwegen stijver dan normaal.

Recent onderzoek23,24 heeft uitgewezen dat wanneer rokende moeders tijdens de zwangerschap ook dagelijks 500 milligram orale vitamine C slikten (naast hun prenatale vitamines), hun kinderen een betere longfunctie hadden dan degenen van wie de moeder een placebo kreeg.

Elk jaar worden in de VS naar schatting 450.000 aan rook blootgestelde baby’s geboren,25 en volgens hoofdauteur Dr. Cynthia McEvoy, hoogleraar kindergeneeskunde in de afdeling neonatologie aan de Oregon Health & Science University, is stoppen met roken een prioriteit voor degenen die die ondanks alle inspanningen niet kunnen stoppen, kan vitamine C-suppletie een eenvoudige manier zijn om de longfunctie van hun kinderen te beschermen.

Theeafleiding vernietigt longkankercellen

Uit een ander recent onderzoek26 bleek dat nanodeeltjes afkomstig van theebladeren tot 80% van de longkankercellen kunnen vernietigen. De ontdekking werd gedaan tijdens het testen van een nieuwe methode voor het produceren van kwantumdots, een type nanodeeltje van minder dan 10 nanometer. Ter vergelijking: een enkele streng van mensenhaar is 40.000 nanometer dik.

Hoewel kwantumstippen – die in een grote verscheidenheid aan producten worden gebruikt, van computers tot kankerbehandelingen, chemisch kunnen worden gemaakt – hebben ze giftige bijwerkingen. Het team onderzocht dus nieuwe manieren om niet-toxische kwantumstippen uit planten te produceren. Zoals gerapporteerd door Science Daily:27

“De onderzoekers mengden theebladextract met cadmiumsulfaat (CdSO4) en natriumsulfide (Na2S) en lieten de oplossing incuberen, een proces dat ervoor zorgt dat kwantumstippen ontstaan. Vervolgens brachten ze de stippen aan op longkankercellen. Ze vonden:

Theebladeren zijn een eenvoudigere, goedkopere en minder giftige methode om kwantumstippen te produceren, vergeleken met het gebruik van chemicaliën, wat de resultaten van ander onderzoek in het veld bevestigt. Quantum dots geproduceerd uit theebladeren remmen de groei van longkankercellen. Ze drongen door tot in de nanoporiën van de kankercellen en vernietigden er tot 80% van. Dit was een gloednieuwe bevinding en kwam als een verrassing voor het team.”

De bevinding suggereert dat van planten afgeleide kwantumstippen een veelbelovend onderzoeksgebied kunnen zijn voor kankeronderzoekers. Vervolgens is het team van plan om de rol van theebladextract in beeldvorming van kankercellen te onderzoeken en te onderzoeken hoe kwantumstippen samenwerken met verschillende kankercellen.

De kwantumstippen kunnen ook andere gezondheidsgerelateerde toepassingen hebben, zoals zonnebrandcrèmes en niet-toxische antimicrobiële verf die in operatiekamers wordt gebruikt. Het team, geleid door Sudhagar Pitchaimuthu, Ph.D., van de Universiteit van Swansea, onderzoekt de mogelijkheid om een ​​kwantumstippenfabriek op te zetten om de vele manieren waarop kwantumstippen kunnen worden gebruikt volledig te onderzoeken.

Hoe u meer flavonoïden in uw dieet kunt krijgen?

Hoewel dit zeker geen volledige lijst is, kunt u overwegen om meer van de volgende voedingsmiddelen te eten om de flavonoïden in uw dieet op natuurlijke wijze te verhogen:28,29,30,31

Flavonolen – Uien, appels, boerenkool, broccoli, kekerbonen, amandelen, raapstelen, zoete aardappelen, quinoa

Flavan-3-ols — Appels, thee (inclusief zwart, groen, wit en oolong), bosbessen, perziken, peren, aardbeien, cacao

Flavonen — Peterselie, paprika, selderij, appels, sinaasappels, watermeloen, chilipepers, meloen, tijm

Flavononen — Sinaasappels, grapefruit, citroenen, tomaten

Anthocyanins32 — Aardbeien, kersen, rode kool, veenbessen, pruimen, frambozen, bosbessen, bosbessen, zwarte bessen, paarse druiven, paarse aardappelen

Quercetine — Knoflook, appels, pruimen, rode druiven, citrusvruchten, donkere kersen en donkere bessen zoals bosbessen, bramen en bosbessen, kappertjes, olijfolie. Kleine hoeveelheden ook gevonden in peterselie, salie, vlierbloesem, gingko biloba en sint-janskruid

Apigenin — Selderij, peterselie, tijm, basilicum, oregano, koriander, kamille, broccoli, prei

Epicatechin — Cacao, donkere chocolade, appels, zwarte druiven, bramen, zwarte thee, kersenThis post Beste voedingsmiddelen voor gezonde longen
was original published at “http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2022/03/16/foods-for-healthy-lungs.aspx”