Deze superbes helpt het griepvirus te stoppen

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 21 oktober 2019 en is bijgewerkt met nieuwe informatie.

Hoewel het griepseizoen niet het hele jaar duurt, zoeken velen het hele jaar door naar manieren om hun immuunsysteem te versterken zonder medicijnen. Een van de natuurlijke alternatieven die de krantenkoppen halen vanwege zijn vermogen om griep en andere virussen zoals SARS-CoV-21 te bestrijden, is de vlierbes (Sambucus nigra).

Volgens een Herb Market-rapport uit 20192 groeide de verkoop van vlierbessen alleen al met 138,4% tussen 2017 en 2018. Het rapport theoretiseert dat “de stijgende verkoop van vlierbessen, die vaak wordt aangetroffen in producten die op de markt worden gebracht voor de gezondheid van het immuunsysteem, mogelijk verband houdt met de ongewoon ernstige griepactiviteit die is gemeld voor het seizoen 2017-2018 in de Verenigde Staten.”

Nu de verkoop stijgt, wordt vlierbes ook steeds populairder als marktgewas onder boeren. Zoals gerapporteerd door het Agricultural Sustainability Institute in een artikel van 1 oktober 2019: 3.

“Vlierbessen uit Californië zijn te vinden op het snijvlak van duurzame landbouw, supervoeding en economische levensvatbaarheid. Ze zijn van nature droogtetolerant, smaakvol en boordevol voedingsstoffen en wekken de interesse van boeren, gezondheidsbewuste consumenten en wetenschappers…

Vlierbessen komen van nature over de hele wereld voor. In Californië gebruikten indianen de stammen van de boom voor het maken van fluiten, bessen voor voedsel en paarse kleurstof, en schors, bladeren en bloemen vanwege hun vermeende ontstekingsremmende, diuretische en laxerende eigenschappen …”

Voor boeren heeft vlierbes extra voordelen: de plant is droogtetolerant en trekt zowel bestuivers als nuttige insecten aan die jagen op ongedierte zoals bladluizen en spintmijten.

Volgens een door het Agricultural Sustainability Institute geciteerde expert4 kan het kweken van vlierbessen in heggen langs de randen van landbouwgrond de kosten van pesticiden van een boer met $ 300 per hectare per jaar verlagen.

Vlierbes is een krachtig antiviraal middel

Vlierbes bevat zink5 en antioxidanten, waaronder vitamine C6 en anthocyanine7 (een flavonoïde die voorkomt in blauw en paars fruit en bessen), bekend om hun vermogen om de immuunfunctie te versterken en verkoudheid en griep te remmen.

Een studie uit 20048 wees uit dat het vier dagen lang vier keer per dag nemen van 15 milliliter (iets minder dan 1 eetlepel) vlierbessensiroop de symptomen van griep vier dagen sneller verlichtte dan een placebo. Volgens de auteurs9 “lijkt vlierbessenextract een efficiënte, veilige en kosteneffectieve behandeling van griep te bieden.”

Research10, gepubliceerd in het maartnummer van de Journal of Functional Foods, beschrijft het feitelijke mechanisme waarmee vlierbessen beschermen tegen griep en andere virale aanvallen. Zoals gerapporteerd door Science Daily:11

“Onder leiding van professor Fariba Deghani, Dr. Golnoosh Torabian en Dr. Peter Valtchev… toonde de studie aan dat verbindingen van vlierbessen de toegang en replicatie van het virus in menselijke cellen direct kunnen remmen en kunnen helpen de immuunrespons van een persoon op het virus te versterken.

Hoewel de griepbestrijdende eigenschappen van vlierbessen al lang zijn waargenomen, heeft de groep een uitgebreid onderzoek gedaan naar het mechanisme waarmee fytochemicaliën van vlierbessen griepinfecties bestrijden.

‘Wat onze studie heeft aangetoond, is dat de gewone vlier een krachtige directe antivirale werking heeft tegen het griepvirus’, zei … Torabian. ‘Het remt de vroege stadia van een infectie door de belangrijkste virale eiwitten te blokkeren die verantwoordelijk zijn voor zowel de virale hechting als de toegang tot de gastheercellen.'”

Interessant genoeg was het vlierbessensap niet alleen in staat om te voorkomen dat het virus de cellen binnendrong en infecteerde, maar het remde ook de vermeerdering van het virus in een laat stadium in cellen die al waren geïnfecteerd. Bovendien was deze remming in een laat stadium zelfs sterker dan de werking ervan tijdens de initiële infectiefase.

Volgens Valtchev12 “was deze observatie nogal verrassend en nogal significant omdat het blokkeren van de virale cyclus in verschillende stadia een grotere kans heeft om de virale infectie te remmen.”

Vlierbes bevordert een efficiëntere immuunrespons

De vlierbes bevorderde ook de afgifte van bepaalde cytokines (chemische boodschappers), waardoor je immuunsysteem efficiënter kan reageren. Al deze antivirale activiteiten werden toegeschreven aan de anthocyanidineverbindingen in de bessen, een verbinding die met name bekend staat als cyanidine-3-glucoside.

Andere studies hebben een vergelijkbare stijging van cytokines gemeld. In één daarvan steeg TNF-alfa achtvoudig.13 Zoals gerapporteerd door The Ethno Herbalist, een website gehost door Kevin Curran, een biologieprofessor aan de Universiteit van San Diego:14

“… Barak et al. rapporteerden15 behandeling met vlierbessen leidde tot een significante toename van de inflammatoire cytokines (IL-1, IL-6, IL-8 en TNF-α) … TNF-α, een tumornecrosefactor, is een cytokine dat wordt geproduceerd door geactiveerde macrofagen als reactie op infectie door microben, zoals bacteriën.

Macrofagen zijn een cruciale cel in ons immuunsysteem. Macrofagen werken als aaseters en scannen ons lichaam op gevaarlijk afval of gevaarlijke bacteriën. Het is bemoedigend om te zien dat vlierbessen de TNF-α-niveaus verhogen, omdat het suggereert dat deze plant de activiteit van macrofagen kan verbeteren.”

Meer bewijs voor vlierbessen als ondersteuning bij verkoudheid en griep

Evenzo concludeerde een meta-analyse uit 201916 van vier gerandomiseerde, gecontroleerde klinische onderzoeken dat:

“Suppletie met vlierbessen bleek de symptomen van de bovenste luchtwegen aanzienlijk te verminderen. De kwantitatieve synthese van de effecten leverde een grote gemiddelde effectgrootte op. Deze bevindingen vormen een alternatief voor misbruik van antibiotica voor symptomen van de bovenste luchtwegen als gevolg van virale infecties, en een potentieel veiliger alternatief voor het voorschrijven medicijnen voor routinegevallen van verkoudheid en griep.”

Het risico op verkoudheid of griep is vaak groter tijdens het vliegen, en uit onderzoek dat in 2016 werd gepubliceerd, bleek dat suppletie met vlierbessen ook luchtreizigers de broodnodige ondersteuning kan bieden. De studie,17 gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, omvatte 312 passagiers in economy class op intercontinentale vluchten.

Hoewel het verschil in het optreden van verkoudheidssymptomen verwaarloosbaar bleek te zijn (17 in de placebogroep tegenover 12 in de behandelingsgroep), waren degenen die vlierbessen gebruikten aanzienlijk korter ziek. De ernst van hun symptomen was ook significant milder.

Een ander werkingsmechanisme

Een ander werkingsmechanisme is gerelateerd aan darmbacteriën. Een studie uit 201718, gepubliceerd in het tijdschrift Science, vond dat desaminotyrosine (DAT) – een metaboliet van de darmmicrobe Clostridium orbiscindens – beschermt tegen griep door Type 1-interferonsignalering te versterken en de immunopathologie in de longen te verminderen. Type 1-interferonen zijn polypeptiden die worden uitgescheiden door geïnfecteerde cellen.19 Zoals gerapporteerd door Nutraingredients-usa.com:20

“De aanwezigheid van DAT … een verbinding die wordt geïdentificeerd als een metaboliet in de darm na de consumptie van de belangrijkste flavonoïden die aanwezig zijn in vlierbessen … beschermt tegen schade door griep. Daarom is een gezond evenwicht van de darmmicrobiota en flavonoïde-rijke voedingsmiddelen / supplementen zoals vlierbessen lijken de magische cocktail te zijn om de gezondheid van het immuunsysteem positief te beïnvloeden.”

Andere voordelen van vlierbessen

Van vlierbes is ook aangetoond dat het een aantal andere gezondheidsvoordelen biedt. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat vlierbes – intern ingenomen of plaatselijk aangebracht in de vorm van een zalf – kan:

Bevorder ontgifting21 (oraal) Verminder het risico op ziekten die het gevolg zijn van ontstekingen, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, dankzij de ontstekingsremmende werking22 (oraal) Verzacht de huid en behandel acne23 (oraal en/of plaatselijk) Verzacht zonnebrand24 (plaatselijk) Bevorderen van genezing van verstuikingen en kneuzingen25 (actueel)

Hoe vlierbessen te kweken?

Hoewel er veel soorten vlierbessensupplementen in de handel verkrijgbaar zijn, kun je ook profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van vlierbessen door ze zelf te kweken.26

Vlierbessenplanten kunnen worden gekweekt in USDA-zones 3 tot en met 10, met name op vochtige of natte locaties. Amerikaanse vlierbessenplanten kunnen worden vermeerderd met gekiemde zaden, grote planten die zijn verdeeld, wortelstekken of stekken van hard- of zachthout.27,28 De laatste twee opties koop je bij een gerenommeerde kwekerij.

De Utah State University Extension29 beveelt aan om stekken van hardhout in februari of maart te planten voordat de knoppen beginnen te breken, terwijl stekken van zacht hout vóór juli moeten worden geplant. Als je vlierbessencontainerplanten hebt, vermeerder ze dan voordat de zomerhitte begint en nadat de dreiging van strenge vorst is verdwenen.

Zorg bij het planten voor ten minste 1,2 meter ruimte tussen de planten in alle richtingen. Als je vlierbessen in meerdere rijen kweekt, zorg er dan voor dat er een tussenruimte van 6 tot 8 voet tussen de rijen is.

Vlierbessenplanten groeien het beste in vruchtbare grond met veel organisch materiaal en voedingsstoffen, met een neutrale pH-waarde. Je kunt ook compost of ander organisch materiaal toevoegen om de voedingsstoffen en het vermogen van de bodem om water vast te houden te verhogen.

De planten hebben goede drainage nodig om wortelrot te voorkomen, dus als je zware kleigronden hebt, overweeg dan om verhoogde bedden te maken om de drainage te verbeteren.30 Vlierbessenplanten gedijen het beste als ze in de volle zon staan, maar bieden schaduw als de temperatuur stijgt.31

Hoewel vlierbessen droogtetolerant zijn (mits de wortels zichzelf kunnen verankeren32), moeten ze regelmatig worden geïrrigeerd om vruchten van hoge kwaliteit te produceren. Vlierbessenplanten hebben in de zomer wekelijks minimaal 1 tot 2 inch water nodig. Mulchen helpt vocht vast te houden en de groei van onkruid te ontmoedigen.

Vermijd het bemesten van vlierbessenplanten op het moment van planten. Wacht in plaats daarvan twee maanden en breng dan lichtjes wat stikstof aan (een kwart kopje ammoniumsulfaat per plant). Zodra de planten actief fruit produceren, geef ze dan jaarlijks 1 kopje ammoniumsulfaat per plant als meststof.

Snoeien moet jaarlijks gebeuren, in februari of maart, terwijl de plant slapend is. Verwijder dode, beschadigde of zieke stokken en gooi alle 3-jarige en oudere stokken weg om nieuwe groei te bevorderen en jongere stokken aan te moedigen om beter fruit te produceren.

Van vlierbessenplanten is bekend dat ze uitlopers produceren – verticale groei die voortkomt uit de wortels van een plant of de lagere hoofdstam.33 Hoewel uitlopers nuttig kunnen zijn bij het kweken van een inheemse tuin, kunnen ze invasief worden. Om te voorkomen dat het zich te ver verspreidt, verwijdert u alle uitlopers die u vindt.

Oogsten en opslag

Je kunt vlierbessen oogsten zodra een tros bloemen is geopend. Vlierbessen die klaar zijn voor de oogst hebben een rijke en blauwe, donkerpaarse of zwarte tint, zijn licht zacht en worden aangetroffen in grote trossen die paraplu’s worden genoemd.34

Volgens de Oklahoma Cooperative Extension Service35 kan de vlierbes na een jaar een kleine oogst opleveren. De opbrengst zal doorgaans toenemen na het derde jaar.

Het oogsten van vlierbessen moet gebeuren van half augustus tot half september, afhankelijk van uw locatie en cultivar van de plant.36 Om vlierbessen te oogsten, snijdt u bloemen en stengels met snoeischaren, direct onder de rijpe bessen.37

Snijd de stelen niet te kort, omdat ze nuttig kunnen zijn bij het hanteren en bereiden van de bessen. Gooi onrijpe bessen38 weg en gebruik zo snel mogelijk verse vlierbessen.

Was de bessen om insecten of vuil te verwijderen en spreid ze vervolgens een paar minuten uit op een theedoek om te drogen. Bessen met steel kun je in een pot bewaren. Probeer de bessen losjes te bewaren, zodat ze niet worden geplet. Als u klaar bent, sluit u de containers goed af en vriest u de bessen in voor toekomstig gebruik.

Je kunt de bessen ook ontstekken voordat je ze invriest. Leg voor het beste resultaat de vlierbessenstelen op een bakplaat en vries ze onbedekt gedurende één tot twee uur in. Eenmaal vastgevroren, kunnen de bessen gemakkelijk met uw handen van de stelen worden verwijderd. De bessen kunnen direct worden gebruikt of worden ingevroren in een goed afgesloten container.

Voor recepten en ideeën voor het gebruik van de vlierbessenbloemen voor huidtonics en crèmes, zie het artikel over de vlierbessen van Grow Forage Cook Ferment.39 In grote hoeveelheden hebben de bladeren toxische effecten, maar net als de bloemen kunnen ze plaatselijk worden gebruikt om ontstekingen te onderdrukken.40 Hoewel de delicate witte bloemen rauw gegeten kunnen worden, mag je de bessen, zaden, bladeren of bast nooit eten zonder ze eerst te koken, aangezien ze rauw giftig zijn.41This post Deze superbes helpt het griepvirus te stoppen
was original published at “http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2022/04/27/elderberry-extract-for-influenza.aspx”