Heeft Blockchain Tech een toekomst in de gezondheidszorg?

Door Stephen P. Williams

Voorstanders van blockchain-technologie zeggen dat we aan de vooravond staan ​​van een revolutie in de gezondheidszorg. Ze stellen zich een toekomst voor waarin artsen en instellingen gemakkelijk medische dossiers delen, en patiënten hun persoonlijke gegevens beheren in plaats van technologiebedrijven onze gegevens gratis te laten verzamelen en met winst te verkopen. Als het concept van Web3 – een op blockchain en cryptocurrency gebaseerd internet dat uitgroeit om ons huidige World Wide Web op natuurlijke wijze te vervangen – blijkt te zijn, zou het hun visies werkelijkheid kunnen maken.

Maar anderen in de zorgsector vrezen dat blockchain momenteel te veel blinde vlekken heeft om effectief te zijn, ook al zien ze de noodzaak van een revolutie. “Naar mijn mening, hoewel ik denk dat de impact van blockchain-technologie in de toekomst enorm zal zijn in het gezondheidszorgsysteem, zal een succesvolle en schaalbare oplossing waarschijnlijk jaren voor ons liggen”, zegt Lukas S. Vogel, MD en blockchain-expert in Baden-Baden, Duitsland.

Wat is een blockchain?

Blockchain kwam in het populaire bewustzijn toen het de basis vormde voor Bitcoin, de cryptocurrency die in 2008 werd uitgevonden. Sindsdien is de technologie verkeerd begrepen, zowel door de sekteachtige fanatici die geloven dat het de remedie is voor elk probleem de wereld wordt geconfronteerd, en de bekrompen dwazen die zeggen dat het alleen dient om piramidespelen, gangsters en tirannen te ondersteunen.

Laten we deze fanatici en krankzinnigen overlaten aan hun Twitter-oorlogen, en blockchain en gezondheidszorg vanuit het midden benaderen. Eerst een blockchain-primer:

Blockchain is software, zo simpel is het. Deze software is een digitale versie van de oude groene rekeningboeken die uw grootouders mogelijk hebben gebruikt om de uitgegeven en verdiende centen bij te houden. Behalve dat in plaats van slechts twee kolommen – debet en credit – blockchains (er zijn veel blockchains, en er zullen er nog veel volgen) er drie hebben: debet, credit en verificatie. Dit drievoudige boekhoudsysteem vereist geen auditors, verificateurs of poortwachters. Omdat elke transactie openbaar en onveranderlijk is, kan niemand de gegevens wijzigen zonder alarmen in het hele systeem te activeren. Zodra een transactie op een blockchain is geregistreerd, blijft dat feit daar voor altijd. Het is gekoppeld aan een specifiek blockchain-adres, maar die adressen kunnen anoniem blijven. De feitelijke gegevens – zoals geschreven documenten, video’s of testresultaten – worden “off chain” opgeslagen in databanken, omdat blockchains zijn ontworpen om gegevens vast te leggen. eigendom, in plaats van gegevens op te slaan.

Niemand bezit deze openbare blockchains; een innovatie is dat ze worden aangestuurd door deelnemers in de keten. Private of enterprise blockchains zijn eigendom van consortia of bedrijven, zoals IBM, en ze zijn meer gecentraliseerd.

Om publieke en private blockchains creatief te gebruiken, bouwen bedrijven apps (dApps genoemd in blockchain-jargon). De dApps volgen over het algemeen het eigendom van digitale eigendommen, zoals cryptocurrency-tokens of gezondheidsdossiers.

Belang van zorgbedrijven in Blockchain

Op dit moment gebruiken een aantal zorgbedrijven, waaronder IBM, SAP, Centers for Disease Control and Prevention, Patientory en Nebula Genomics enterprise blockchains voor gerichte taken zoals:

Verificatie van referenties Medische dossiers delen Kosten en betalingen bijhouden Organen en transplantaties volgen De farmaceutische toeleveringsketen volgen

Volgens sommige experts uit de sector is het mogelijk (maar niet gegarandeerd) dat enkele zeer nuttige toepassingen de komende 5 jaar op grote schaal zullen worden gebruikt. Er is een grote druk om patiënten en artsen soevereine ID’s te geven, zodat ze hun identiteit, reputatie, dossiers en andere gegevens kunnen controleren. Op dit moment geven wij medische consumenten onze gegevens weg.

“Nu zijn de records eigendom van het ziekenhuis of een ander bedrijf, dat de gegevens kan verkopen – je moet nog steeds toestemming vragen om toegang te krijgen tot je eigen gegevens”, zegt Jose Morey, de in North Carolina gevestigde medisch directeur voor een medische technologie bedrijf.

Patiënten controle geven over hun eigen gegevens zal geen gemakkelijke taak zijn. Zelfs als we technische problemen buiten beschouwing laten, zou het een enorme hoeveelheid samenwerking vergen tussen bedrijven die niet echt gemotiveerd zijn om samen te werken. “Het is erg moeilijk om de gezondheidsproblemen op te lossen”, zegt John Bass, oprichter en CEO van Hash Health, een in Nashville gevestigde ondernemingsstudio die nieuwe digitale gezondheidsstartups bouwt. “Daar zijn bedrijven voor nodig die willen samenwerken. Er zijn nieuwe managementtechnieken voor nodig. Er zijn systeemveranderingen voor nodig.”

De uitdagingen van Blockchain voor de gezondheidszorg

Wijdverbreide adoptie van deze technologie zal niet eenvoudig zijn, en het kan zelfs schadelijk zijn. Dit zijn de belangrijkste potentiële nadelen:

cryptogeld

Een cryptocurrency is een digitale munt, zoals Bitcoin, die wordt bijgehouden en gecertificeerd door een blockchain. Er zijn geen echte fysieke munten. In plaats daarvan worden de digitale munten als coderegels opgeslagen in digitale portemonnees die alleen op uw computer of apparaat kunnen worden ontgrendeld met een persoonlijke digitale sleutel. Bitcoin en ether zijn de twee meest gebruikte cryptocurrencies. De waarde van elk is zeer volatiel en stijgt of daalt in waarde met duizenden procenten in een jaar.

Veel zakelijke vernieuwers, ook in de gezondheidszorg, zijn van mening dat cryptomunten kunnen worden gebruikt om gedrag te stimuleren – in de gezondheidszorg zou u misschien de cryptocurrency van het ziekenhuis ontvangen als u zou aantonen dat u drie keer per week oefende, zoals uw arts heeft opgedragen . Dit concept is niet vergezocht of technisch moeilijk, hoewel nog geen ziekenhuizen het gebruiken.

“Er zijn regelgevende vragen rond de normale crypto-dingen, buiten de gezondheidszorg. De munten die in de zorg zouden worden gebruikt, zijn nog complexer zonder dat je je daar zorgen over hoeft te maken”, zegt Bass.

Web3-gelovigen willen patiënten stimuleren om gezond te zijn, hun gegevens te delen en andere dingen te doen door ze te betalen met cryptocurrency. Maar de kans is groot dat speculanten dat ecosysteem binnendringen en mogelijk de waarde van de munten manipuleren. Bovendien hebben de IRS en de SEC nog geen overeenstemming bereikt over specifieke regels over munten, tokens en NFT’s. Er bestaat een reëel risico dat nieuwe regelgeving het vermogen van bedrijven om gebruik te maken van deze prikkels ernstig zal belemmeren.

NFT’s

Nonfungible tokens, of NFT’s, zijn vergelijkbaar met cryptomunten, behalve dat elke NFT uniek is. Tot nu toe zijn NFT’s gebruikt als kunstvoorwerpen: je koopt een token waarop staat dat je een foto bezit, en de investering kan net zo gewaardeerd worden als een echte foto (behalve dat je hem niet in je huis kunt hangen).

Maar de tokens kunnen goed dienen om permanente gegevens van uw identiteit, medische dossiers en andere zorggegevens te registreren. De informatie is deelbaar, zoals je wilt. U kunt bijvoorbeeld eigenaar zijn van de NFT die al uw trainingsgegevens bevat en deze gebruiken om relevante informatie met uw fysiotherapeut te delen, of uw gegevens aan een onderzoeksbureau verkopen. Het grootste probleem is nu dat het verwerven en opslaan van NFT’s enige technische vaardigheden vereist, en de gebruikerservaring op dit moment is te omslachtig om veel mensen aan boord te krijgen.

Veiligheid

Blockchains zijn bijna niet te hacken. De Bitcoin-blockchain is nog nooit gehackt en de Ethereum-keten is slechts één keer gehackt, kort na de oprichting. Gezien de huidige omvang is het uiterst onwaarschijnlijk dat dit nog een keer kan gebeuren. De dApps die bovenop blockchains zijn gebouwd om gegevens, IP, ID en andere functies te beheren, zijn echter soms kwetsbaar voor geavanceerde hacking. En wanneer, als ooit, kwantumcomputing gemeengoed wordt, zal die technologie krachtig genoeg zijn om de cryptologische codes op blockchains te kraken.

Tot die tijd zijn gebruikers behoorlijk vatbaar voor hackers die phishing-schema’s uitvoeren. Hoewel blockchains zelf niet kunnen worden gehackt, kunnen mensen worden misleid om de geheime zin op te geven die hen toegang geeft tot hun privéportefeuilles. Het delen van die zinnen is als het delen van de code met uw beveiligde kluis. Zodra iemand dat heeft, kunnen ze alle munten of NFT’s in uw digitale portemonnee stelen en ook uw gezondheidsdossiers en andere informatie stelen. Gezien de aard van de technologie zouden de diefstallen onveranderlijk op de blockchain worden geregistreerd. Maar aangezien blockchains amoreel zijn, zou de blockchain er niets aan doen.

Gedistribueerde Autonome Organisaties (DAO’s)

DAO’s zijn groepen mensen georganiseerd op de blockchain die cryptocurrency gebruiken als financieringsmechanisme en de meeste grote beslissingen nemen door te stemmen. Ze hebben geen centrale leider of autoriteit. Deze organisaties met een minimale hiërarchie bestaan ​​pas een decennium of zo, maar de laatste tijd zijn DAO’s enorm populair geworden bij startups in alle sectoren. Sommige vernieuwers in de gezondheidszorg zijn nu geïnteresseerd in het financieren van hun ondernemingen met DAO’s, of het organiseren van patiënten met zeldzame ziekten om geld in te zamelen voor onderzoek naar geneesmiddelen voor hun ziekte. Dit is belangrijk omdat veel minder vaak voorkomende behandelingen en ziekten niet interessant zijn voor durfkapitalisten en anderen die een gigantisch rendement willen met enorme producten. Toch wacht bijna iedereen tot DAO’s minder risicovol zijn en gemakkelijker uit te leggen aan belanghebbenden. Niemand heeft de gebruikerservaring van DAO’s nog echt onder de knie. Het zijn net gemeenten uit de jaren 70, maar met veel geld en een focus op het bedrijfsleven. Ze communiceren via chatrooms in een online platform genaamd Discord.

“De Discord-servers zijn pure chaos”, zegt Bass. “Een zorgverlener vragen om lid te worden van Discord zou een soort grap zijn.”

Cross Chain-draagbaarheid

Hoewel er dApps zijn die helpen gegevens van de ene keten naar de andere te verzenden, bestaat het niveau van interoperabiliteit tussen ketens dat nodig zou zijn om het Amerikaanse gezondheidssysteem te transformeren eenvoudigweg nog niet. Zo is het belangrijk dat een ziekenhuis dat de ene keten gebruikt, gegevens kan delen met een arts die een andere gebruikt. Op dit moment is dat soms lastig. Het zorgstelsel zal pas worden verenigd als dit meer mogelijk is.

legitimatie

Blockchain lijkt de perfecte oplossing te bieden voor een credentialing, een veelvoorkomend probleem in de gezondheidszorg. Elke arts heeft een relatie met vier of vijf zorgstelsels en betalers. Elk van die bedrijven moet verklaren dat de arts is wie ze zegt dat ze is. Dit proces is nu grotendeels analoog en kan maanden duren, en moet om de 2 jaar opnieuw worden bevestigd. Geen enkel ziekenhuis deelt deze gegevens, dus elk ziekenhuis moet het voor zichzelf doen. Dit is een perfecte use case voor de efficiëntie van blockchain, en sommige bedrijven werken eraan. Ondertussen betalen bedrijven elk jaar miljoenen dollars voor meer traditionele certificeringsdiensten.

Een goede manier om de inloggegevens van een arts op te slaan, is op NFT’s die zijn opgeslagen in digitale portefeuilles. Maar dat kan technologisch te uitdagend zijn voor de artsen van vandaag vanwege de vereiste technische kennis.

“Als je nu een zelfsoevereine portemonnee voor een arts zou maken, zouden ze niet weten wat ze ermee moesten doen”, zegt Bass.

De omgeving

Veel goed geïnformeerde mensen maken zich zorgen over de hoeveelheid energie die de computers van twee van de grootste ketens, Bitcoin en Ethereum, gebruiken om ‘blokken’ gegevens in de keten te verifiëren en te beveiligen. Dit is momenteel een zeer reëel probleem. Bitcoin-deelnemers stappen echter steeds vaker over op het gebruik van hernieuwbare energie, omdat het goedkoper en duurzamer is. En Ethereum zal naar verwachting dit jaar een andere blockchain-technologie gaan gebruiken, genaamd proof of stake, die het elektriciteitsverbruik met meer dan 90% zal verminderen. Er zijn een aantal andere ketens, zowel publiek als privaat, die deze energiezuinige methode voor het certificeren van gegevens al gebruiken.

Het lijkt zeker dat blockchain impact gaat hebben op de gezondheidszorg. De technologie kan zelfs leiden tot een revolutie in de gezondheidszorg, waar gegevens privé zijn en kosten transparant worden gefactureerd. Waar orgaantransplantaties soepel en billijk verlopen, en betalingsfrictie wordt verminderd. Het is allemaal mogelijk, maar de technologie moet zeker enkele hindernissen nemen voordat het echt kan gebeuren.

Noot van de redactie: Stephen P. Williams is mede-oprichter van Evertunes Studio, dat munten en NFT’s bouwt voor kunst- en geldspellen. In zijn vrije tijd verzamelt en verkoopt hij fine-art NFT’s, met behulp van ether en andere valuta.

This post Heeft Blockchain Tech een toekomst in de gezondheidszorg?
was original published at “https://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/blockchain-healthcare?src=RSS_PUBLIC”