Het over het hoofd geziene mineraal dat u kan redden van diabetes

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 18 november 2019 en is bijgewerkt met nieuwe informatie.

Magnesium1 is betrokken bij honderden biochemische reacties in uw lichaam2,3 en een tekort kan bijdragen aan aanzienlijke gezondheidsproblemen. Twee veel voorkomende pathologieën die verband houden met magnesiumtekort zijn diabetes type 24,5 en hartaandoeningen.

Volgens een wetenschappelijke review6 is een laag magnesiumgehalte misschien wel de grootste voorspeller van hartziekten, en ander recent onderzoek7 gepubliceerd in Open Heart Journal suggereert dat zelfs een subklinisch magnesiumtekort je cardiovasculaire gezondheid in gevaar kan brengen.

Zoals opgemerkt in een wetenschappelijke recensie uit 20188,9 gepubliceerd in Open Heart Journal, loopt een “grote meerderheid van de mensen in moderne samenlevingen risico op magnesiumtekort” als gevolg van “chronische ziekten, medicijnen, verlagingen van het magnesiumgehalte van voedselgewassen en de beschikbaarheid van geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen.”

Volgens deze beoordeling voldoen de meeste niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor magnesium; 48% van de Amerikanen krijgt niet voldoende magnesium binnen via hun voeding. Bij postmenopauzale vrouwen met osteoporose is het magnesiumtekort 84%

Type 2-diabetici hebben ook de neiging om meer vatbaar te zijn voor magnesiumtekort, en magnesiumdepletie is gevonden bij 75% van de patiënten met slecht gecontroleerde type 2-diabetes, aldus de review.11

Magnesium beschermt de gezondheid van uw hart

Een laag magnesiumgehalte is in verband gebracht met een hoger risico op hoge bloeddruk12, beroerte13 en plotselinge hartdood.14 Volgens de auteurs van het Open Heart-onderzoek15 hebben de meeste mensen 300 mg extra magnesium per dag nodig om hun risico op het ontwikkelen van tal van chronische ziekten”, waaronder hartaandoeningen en diabetes. Magnesium ondersteunt een gezonde hartfunctie en helpt hartaandoeningen te voorkomen door:

Bestrijding van ontstekingen, waardoor verharding van uw bloedvaten wordt voorkomen Normalisatie van de bloeddruk Verbetering van de bloedstroom door uw bloedvaten te ontspannen en te voorkomen dat uw bloed verdikt, waardoor het soepeler kan stromen

Magnesiumstatus beïnvloedt diabetes en bloeddruk

Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij diabetes, en dit wordt lang niet zo erkend als het zou moeten zijn. Lage magnesiumspiegels zijn in verband gebracht met een hoger risico op insulineresistentie, een voorloper van diabetes type 2,17 omdat het het vermogen van uw lichaam om de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat belangrijk is voor de preventie van diabetes type 2, vermindert.18,19,20, 21

In één onderzoek verminderden 22 prediabetici met de hoogste magnesiuminname hun risico op bloedsuikerspiegel en stofwisselingsproblemen met 71%, vergeleken met degenen met de laagste inname. Hoge niveaus van insuline in het bloed, gebruikelijk bij insulineresistentie, leiden ook tot verder verlies van magnesium

Meest recentelijk bracht een studie24, gepubliceerd in oktober 2019 in het online nummer van Diabetes Research and Clinical Practice, een laag magnesiumgehalte opnieuw in verband met zowel diabetes als hoge bloeddruk, die beide risicofactoren zijn voor hartaandoeningen. Zoals gerapporteerd door de auteurs:25

“Over de kwartielen van serummagnesium van hoog naar laag, waren de prevalentieratio’s voor diabetes respectievelijk 1,00, 1,35, 1,88 en 2,70. De aanwezigheid van hypertensie verhoogde de kans op diabetes significant over een breed bereik van laag serummagnesium. Een lage inname van MRDP [magnesium related dietary pattern] was ook positief geassocieerd met diabetes en hoge HbA1c.”

Andere onderzoeken die de magnesiumstatus koppelen aan het risico op diabetes

Een eerdere meta-analyse,26 gepubliceerd in 2007, vond ook dat de inname van magnesium omgekeerd evenredig was met de incidentie van type 2 diabetes. Deze analyse omvatte zeven cohortstudies waarin magnesium uit voedsel of dieet en supplementen werd gecombineerd. Volgens de auteurs:

“Op één na vonden alle onderzoeken een omgekeerd verband tussen magnesiuminname en het risico op diabetes type 2, en in vier onderzoeken was de associatie statistisch significant.

Het totale relatieve risico voor een verhoging van de magnesiuminname met 100 mg per dag was 0,85. De resultaten waren vergelijkbaar voor inname van magnesium via de voeding en totaal magnesium. Er was geen bewijs van publicatiebias.”

Magnesiumsuppletie kan niet alleen uw risico op diabetes type 2 verlagen, maar het is ook aangetoond dat het uw toestand verbetert als u al volledige diabetes heeft. Dit werd aangetoond in een studie uit 201827 in het tijdschrift Nutrients.

Type 2-diabetici die gedurende drie maanden 250 milligram (mg) magnesium per dag slikten, zagen een significante verbetering van de insulinespiegels en HbA1C (hemoglobine A1c, een marker voor glucosecontrole op lange termijn) in vergelijking met de controlegroep.

Zoals opgemerkt door de auteurs,28 “De resultaten van deze studie kwamen overeen met eerdere studies die concludeerden dat dagelijkse orale Mg-suppletie de insulinegevoeligheid aanzienlijk verbeterde met 10% en de bloedsuikerspiegel met 37% verlaagde.”

Heb je een magnesiumtekort?

De beste manier om uw magnesiumstatus vast te stellen, is door een RBC-magnesiumtest uit te voeren, die de hoeveelheid magnesium in uw rode bloedcellen meet, samen met het volgen van eventuele tekenen en symptomen van magnesiumtekort, zoals:29,30

aanvallen; spierspasmen, vooral “charley-paarden” of spasmen in uw kuitspier die optreden wanneer u uw been strekt, en/of oogtrekkingen

Gevoelloosheid of tintelingen in uw ledematen

Insuline-resistentie

Hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en/of coronaire spasmen

Verhoogd aantal hoofdpijn en/of migraine

Weinig energie, vermoeidheid en/of verlies van eetlust

Het teken van Trousseau31 — Om dit teken te controleren, wordt een bloeddrukmanchet om uw arm opgeblazen. De druk moet hoger zijn dan uw systolische bloeddruk en gedurende drie minuten worden gehandhaafd.

Door de armslagader in uw arm af te sluiten, worden spasmen in uw hand en onderarmspieren opgewekt. Als u een magnesiumtekort heeft, zal het gebrek aan bloedstroom ervoor zorgen dat uw pols en metacarpofalangeale gewricht buigen en uw vingers adducten (geïllustreerd in de onderstaande video).

Een meer uitputtende lijst is te vinden in de blogpost van Dr. Carolyn Dean, “Meting van symptomen van magnesiumtekort”,32 die u een checklist geeft die u om de paar weken moet doorlopen. Dit zal u ook helpen te meten hoeveel magnesium u nodig heeft om uw symptomen van een tekort op te lossen.

Laat u vandaag testen

GrassrootsHealth, dat door consumenten gesponsord onderzoek doet naar vitamine D en omega-3, heeft nu magnesium toegevoegd aan zijn voedingsonderzoek.

Hun testkit voor vitamine D, magnesium en Omega 3 PLUS Elements is een uitstekende en kosteneffectieve manier om de status van verschillende essentiële voedingsstoffen te controleren, samen met de essentiële mineralen selenium, zink en koper en de schadelijke zware metalen cadmium, lood en kwik.

Elke kit bevat instructies voor het afnemen van uw bloedmonster. Vervolgens mailt u uw staal in en vult u via GrassrootsHealth een snelle online gezondheidsvragenlijst in.

Uw deelname aan dit onderzoeksproject stelt GrassrootsHealth-onderzoekers in staat om nauwkeurige gegevens te verstrekken over de magnesiumstatus in de bevolking, het niveau waarop ziektepreventie daadwerkelijk wordt verkregen, en begeleiding bij dosering om optimale niveaus te bereiken.

Dit is allemaal cruciale informatie die een grote bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de volksgezondheid. Zoals uitgelegd door GrassrootsHealth, omvatten vragen over magnesium waarop dit specifieke project antwoorden wil geven:

Welke specifieke gezondheidsuitkomsten zijn verbonden aan deze voedingsstof voor mij, voor de totale groep? Hoe kom ik erachter hoeveel ik moet nemen? Wat is de dosis-responsrelatie voor iedereen? Voor mij? Maakt het uit of ik ook vitamine D slik? Omega-3? Maakt het uit welke verbinding van deze voedingsstof ik neem? Welk tijdstip van de dag? Hoe vaak? Wat zijn de aangetoonde gezondheidsresultaten die zijn gebruikt om het aanbevolen bereik van deze voedingsstof te creëren?

Uw testresultaten worden binnen ongeveer 10 tot 20 dagen na ontvangst van uw monsters naar u gemaild. Uw gezondheidsgegevens worden anoniem gebruikt. Houd er rekening mee dat 100% van de opbrengst van de kits naar het onderzoeksproject gaat. Ik reken niets extra’s als distributeur van deze testkits.

Waarom de meeste mensen meer magnesium nodig hebben

Een van de redenen waarom magnesiumtekort of -tekort zo vaak voorkomt, zowel bij volwassenen34 als bij tieners35, is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat de meeste mensen niet genoeg plantaardig voedsel eten. Magnesium maakt eigenlijk deel uit van het chlorofylmolecuul dat verantwoordelijk is voor de groene kleur van de plant.

Als u vaak bewerkte voedingsmiddelen eet, is uw risico op een tekort groter. Dat gezegd hebbende, zelfs als je veel groenten eet, moet je misschien nog steeds een supplement nemen, aangezien de meeste voedingsmiddelen worden gekweekt in mineraalarme bodems en dus veel minder magnesium bevatten dan in het verleden het geval was.

De opname van magnesium is ook afhankelijk van voldoende hoeveelheden selenium, parathyroïdhormoon en vitamine B6 en D, en wordt belemmerd door een teveel aan ethanol, zout, koffie en fosforzuur in frisdrank.

Zweten, stress, slaapgebrek, overmatige menstruatie, bepaalde medicijnen (vooral diuretica en protonpompremmers) verbruiken ook magnesium in je lichaam.36 Om deze redenen moeten de meeste mensen waarschijnlijk extra magnesium nemen. Het nemen van een magnesiumsupplement is met name aan te raden als u:

Ervaar symptomen van insufficiëntie of deficiëntie

Hoge bloeddruk hebben

Doe regelmatig aan zware lichamelijke inspanning – Onderzoek39 toont aan dat slechts zes tot twaalf weken inspannende fysieke activiteit kan leiden tot magnesiumtekort, waarschijnlijk als gevolg van een verhoogde vraag naar magnesium in uw skeletspier

Neem diuretica of medicijnen voor hoge bloeddruk, met name thiaziden, waarvan is aangetoond dat ze een niet-detecteerbaar magnesiumtekort veroorzaken40 (terwijl patiënten normaal of zelfs hoog serummagnesium hebben, is hun lichaam eigenlijk magnesiumarm)

Een harttransplantatie of openhartoperatie hebben ondergaan of van plan zijn

Als u risico loopt op een hartaanval of dit heeft gehad, of als u ventriculaire aritmie ervaart

Congestief hartfalen hebben

Zijn insulineresistent of diabetisch (omdat dit de magnesiumuitputting verhoogt)

Eet meer magnesiumrijke voedingsmiddelen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor magnesium is ongeveer 310 tot 420 mg per dag, afhankelijk van uw leeftijd en geslacht,41 maar veel experts denken dat u 600 tot 900 mg per dag nodig heeft.42

Persoonlijk geloof ik dat velen baat kunnen hebben bij hoeveelheden van wel 1 tot 2 gram (1.000 tot 2.000 mg) elementair magnesium per dag, aangezien de meesten van ons blootstelling aan elektromagnetische velden hebben die eenvoudigweg niet kunnen worden verminderd, en het extra magnesium kan helpen de schade door die blootstelling.

Als uw groenteconsumptie in het begin laag is, overweeg dan om meer magnesiumrijke groenten in uw dagelijkse voeding op te nemen. Donkergroene bladgroenten lopen voorop als het gaat om het magnesiumgehalte, en het persen van je groenten is een uitstekende manier om je inname te verhogen.

Andere voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan magnesium zijn natto, rauwe cacaobonen, ongezoet cacaopoeder, avocado’s, pompoen- en sesamzaadjes en kruiden zoals bieslook en basilicum.43 Een manier om uw dagelijkse magnesiuminname uit voedsel te controleren, is door een gratis online voedingstracker zoals Cronometer.

Andere manieren om uw magnesiumgehalte te verhogen

Als blijkt dat uw magnesiuminname uit voedsel onvoldoende is, is het zeker verstandig om aan te vullen, oraal of plaatselijk. Voor orale suppletie gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar magnesiumthreonaat, omdat het het meest efficiënt lijkt in het doordringen van celmembranen, inclusief je mitochondriën en bloed-hersenbarrière.

Als algemene regel raad ik aan om te beginnen met een dosis van 200 mg oraal magnesiumcitraat per dag, en geleidelijk uw dosis te verhogen totdat u licht dunne ontlasting krijgt. Om deze methode te gebruiken, moet je magnesiumcitraat gebruiken, omdat het bekend staat om zijn laxerende werking. Zodra u uw grens kent, kunt u desgewenst overschakelen naar andere formulieren. Andere effectieve manieren om uw magnesiumgehalte te verhogen zijn onder meer:

• Epsom-zout (magnesiumsulfaat) baden nemen, omdat het magnesium effectief door uw huid wordt opgenomen.

• Een plaatselijke oplossing gebruiken — ik bereid een oververzadigde oplossing van Epsom-zout door 7 eetlepels van het zout op te lossen in 6 ons water en dit te verhitten tot al het zout is opgelost. Ik giet het in een druppelflesje en breng het dan aan op mijn huid en wrijf er verse aloëblaadjes overheen om het op te lossen.

Dit is een gemakkelijke en goedkope manier om je magnesium te verhogen en stelt je in staat hogere doseringen in je lichaam te krijgen zonder dat je last hebt van de laxerende effecten.

Magnesium kan met of zonder voedsel worden ingenomen. Als u ook calcium gebruikt, neem ze dan samen. Als u regelmatig sport, overweeg dan om uw calcium en magnesium in een verhouding van één deel calcium op twee delen magnesium in te nemen bij uw pre-workoutmaaltijd.

Hoewel men denkt dat de ideale verhouding van magnesium tot calcium 1-op-1 is, krijgen de meeste mensen veel meer calcium dan magnesium uit hun dieet; daarom kan uw behoefte aan aanvullend magnesium twee tot drie keer groter zijn dan calcium.This post Het over het hoofd geziene mineraal dat u kan redden van diabetes
was original published at “http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2022/04/09/low-magnesium-diabetes.aspx”