Is het mogelijk om diabetes type 2 om te keren?

Type 2-diabetes doodde bijna Anthony Wilson voordat hij zelfs maar was gediagnosticeerd.

Op een ochtend in 2012 werd zijn vrouw Sheila wakker voor haar werk en zag dat haar man donkere kringen onder zijn ogen had en dat zijn huid er grijs uitzag. Ze wist dat er iets ernstig mis was en dat ze hem onmiddellijk naar het ziekenhuis moest brengen. Hij verzette zich, maar zij hield vol en zegevierde, herinnert hij zich.

“Ze bracht me thuis de trap af, en het volgende dat ik me herinner was toen ik wakker werd op de IC”, zegt Wilson, nu 54, die in Virginia Beach woont. Uit tests bleek dat de bloedsuikerspiegel van Wilson meerdere keren hoger was dan de drempel die nodig is om diabetes type 2 te diagnosticeren, een chronische aandoening waarbij het lichaam insuline niet goed gebruikt, waardoor de bloedsuikerspiegel ongecontroleerd kan stijgen.

De druk op Wilsons lichaam was zo intens dat zijn organen het begaven. Zijn artsen hadden het erover om hem dialyse te geven vanwege nierfalen, en ze moesten zijn hart twee keer schokken om het weer in het ritme te krijgen omdat zijn diabetes een onderliggende hartaandoening had verergerd, zegt Wilson.

Toen hij eenmaal gestabiliseerd was, vertelde een arts Wilson dat hij diabetes type 2 had en voor de rest van zijn leven insuline zou moeten gebruiken. Maar niet alleen was hij in staat om binnen enkele maanden na zijn diagnose van insuline af te komen, hij kan nu ook zijn bloedsuikerspiegel in een normaal, gezond bereik houden zonder helemaal geen diabetesmedicatie.

Nadat hij in 2020 60 pond was afgevallen – dankzij veranderingen in het dieet en regelmatige lichaamsbeweging – bereikte Wilson, die een EMS-operatiemanager is en vrijwilliger voor de American Diabetes Association (ADA), wat wordt beschouwd als de heilige graal in type 2 diabetesmanagement door het in ” kwijtschelding.”

“Ik ben het type persoon dat controle wil hebben over mijn gezondheid”, zegt Wilson, die waakzaam blijft over het controleren van zijn bloedsuikerspiegel. “Ik deel mijn verhaal met iedereen die wil luisteren, in de hoop dat het een verschil kan maken.”

Diabetes ‘omkering’ onder een andere naam

Het concept van type 2-diabetesremissie, dat steeds meer aandacht krijgt van onderzoekers en artsen, heeft ook andere namen, waaronder diabetes “omkering”, “resolutie” en zelfs “genezen”. Maar een consensus van experts onder leiding van de ADA vorig jaar was het eens over de term kwijtschelding als het meest nauwkeurig.

“De reden waarom we het woord gebruiken” kwijtschelding is omdat als iemand zou denken dat ze zijn genezen of omgekeerd, de uitdaging is dat ze dan misschien niet het gevoel hebben dat ze iets moeten laten controleren”, zegt dr. Robert Gabbay, ADA’s hoofd wetenschap en medisch officier.

In de eenvoudigste bewoordingen definieerde het panel van deskundigen type 2-diabetesremissie als een bloedsuikerspiegel onder de vastgestelde drempel voor een diabetesdiagnose gedurende ten minste drie maanden zonder diabetesmedicatie te gebruiken. Dat zou bijvoorbeeld lager zijn dan 6,5% A1c, voor de bloedtest die wordt gebruikt om een ​​driemaandelijks gemiddelde van de bloedsuikerspiegel te krijgen.

Maar er is nog veel onduidelijk, zoals hoe lang remissie in het algemeen duurt, omdat het varieert. En experts benadrukken dat voortdurende follow-up met zorgverleners – niet alleen om de bloedglucose te controleren, maar ook om te controleren op diabetescomplicaties – belangrijk is omdat de impact van diabetesremissie (kortstondig of langdurig) op zaken als de gezondheid van het hart en het sterftecijfer nog niet goed begrepen.

Iets om naar te streven, of een zeldzaam fenomeen?

Vooruitgang in de behandeling van type 2-diabetes kan remissie mogelijk maken voor meer mensen met de ziekte, vooral degenen bij wie recenter de diagnose is gesteld. “De meest voorkomende plaats die we zien [diabetes remission] is met bariatrische chirurgie waar er aanzienlijk gewichtsverlies is, “zegt Gabbay.

Naast de kilo’s die zijn gevallen, voegt hij eraan toe dat er mogelijk afscheiding van hormonen is als gevolg van de chirurgische herconfiguratie van het maagdarmkanaal, waardoor remissie waarschijnlijker wordt. Sommige onderzoeken suggereren dat nadat een maagbypassoperatie is uitgevoerd, bepaalde darmhormonen de productie van insuline in het lichaam stimuleren, waaronder het zogenaamde glucagon-achtige peptide-1 (GLP-1) en peptide-tyrosine-tyrosine (PYY), die de bloedsuikerspiegel.

Maar hoewel remissie sterk wordt geassocieerd met bariatrische chirurgie, toont prominent onderzoek aan dat aanzienlijk gewichtsverlies alleen – zonder operatie – voldoende kan zijn om diabetes type 2 in remissie te brengen. Bij nadere beschouwing blijkt dat gewichtsverlies het vetgehalte in de lever en alvleesklier kan verlagen, waardoor die organen normaal kunnen functioneren en ze de bloedglucosespiegels beter kunnen reguleren.

En remissie is niet alleen toegankelijk voor een select aantal.

De DiRECT-studie gepubliceerd in de Lancet in 2018 ontdekte dat bijna de helft (46%) van de 149 onderzochte deelnemers – bij wie binnen zes jaar de diagnose diabetes type 2 was gesteld en die geen insuline gebruikten – in staat was om remissie te bereiken via een wetenschappelijk onderbouwd programma voor gewichtsverlies. Het onderzoek werd gedurende een periode van een jaar uitgevoerd in huisartspraktijken, niet in gespecialiseerde afslankcentra. Degenen die 33 pond of meer verloren, hadden de meeste kans om remissie te bereiken.

Vervolgonderzoek, gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinologie in 2019, ontdekte dat een derde van de deelnemers na twee jaar in remissie bleef. Aanhoudende remissie was gekoppeld aan het weghouden van het gewicht.

Volgens Dr. Roy Taylor, hoogleraar geneeskunde en metabolisme aan het Translational and Clinical Research Institute op Newcastle University upon Tyne in het VK Taylor was de co-hoofdonderzoeker en co-senior auteur van de DiRECT-studie.

Er is een groeiende acceptatie dat remissie mogelijk is voor een grotere groep patiënten dan eerder werd gedacht, zegt Taylor, en dat wordt ondersteund door onderzoek. Maar hij sprak zijn frustratie uit over het feit dat veel artsen het nog steeds niet op deze manier benaderen met patiënten – ze in ieder geval de mogelijkheid geven om dit doel na te streven, mochten ze daarvoor kiezen.

Ondanks onderzoeksresultaten zoals die van de DiRECT-studie, beweren veel artsen dat een dergelijk gewichtsverlies voor patiënten moeilijk te bereiken en vervolgens te behouden is. Ze benadrukken dat diabetescontrole – niet remissie – een primair doel blijft.

Het is een hele uitdaging voor mensen om de hoeveelheid gewicht te verliezen die nodig is om remissie te bereiken, zegt dr. Jill Crandall, hoogleraar geneeskunde en hoofd endocrinologie aan het Albert Einstein College of Medicine en Montefiore Health System in de Bronx. “Het kan zijn dat we een kans over het hoofd zien om patiënten echt te motiveren voor dat gewichtsverlies door het begrip remissie te introduceren. Maar ik denk dat het niet de eerste gedachte is van de meeste clinici die mensen met diabetes behandelen.”

Anderen zeggen dat het zo zou moeten zijn.

“Vroeger had ik het gevoel dat ik een levenslange gevangenisstraf uitdeelde toen ik de diagnose diabetes stelde bij een patiënt. Ik werk nu met mijn patiënten om hun ziekte om te keren”, zegt Dr. Stephenie Lucas, een endocrinoloog bij Beaumont Health, gevestigd in de regio Detroit. “Veel patiënten met diabetes type 2 kunnen in remissie gaan en hebben geen medicatie nodig om normale glucosespiegels te behouden.”

Eén ding is meer algemeen aanvaard: ongeacht of een patiënt in remissie is, voortdurende waakzaamheid is de sleutel.

“Er is geen permanente remedie voor diabetes, omdat de cellen die insuline produceren beschadigd zijn en de onderliggende genetische factoren blijven bestaan”, zegt Lucas. “De patiënt behoudt wel een verhoogde vatbaarheid voor herhaling van diabetes, dus leefstijlinterventies moeten worden voortgezet.”

Patiënten een keuze geven

Artsen benadrukken dat patiënten moeten worden ondersteund bij het tot prioriteit maken van diabetesbehandeling – hoe ze dat ook willen doen – ongeacht of het doel remissie is.

De meerderheid van de patiënten bereikt geen remissie, maar het doel is om hun bloedsuikerspiegel goed onder controle te houden, zegt dr. Gwendolyne Jack, endocrinoloog en clinicus-opleider bij Weill Cornell Medicine in New York City. Om dit te bereiken, zegt ze, zullen sommige patiënten levenslang medicatie nodig blijven hebben, waaronder insuline. “Dat is goed. Dat is geen fout van hun kant’, zegt Jack.

Maar de impact van een diagnose op patiënten – en de wens die veel patiënten hebben om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden zonder medicatie of insuline – mag niet worden genegeerd, benadrukken Taylor en anderen. Enquêteresultaten gepubliceerd in Diabetische geneeskunde in februari 2018 laten zien dat dit de nr. 1 vraag is die patiënten willen dat onderzoekers over de ziekte beantwoorden: “Kan diabetes type 2 worden genezen of omgekeerd, wat is de beste manier om dit te bereiken, en is er een punt waarboven de aandoening kan’ niet worden teruggedraaid?”

Taylor erkent dat veel mensen met de chronische aandoening het zien als iets dat de dokter zal behandelen; patiënten krijgen vaak hulp bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel, maar hun doel is geen remissie. “Echter, ten minste 40% van de mensen met diabetes type 2 heeft een hekel aan hun aandoening en zou er alles aan doen om er vanaf te komen”, zegt hij. “Ze beschrijven het moment van diagnose als een hamerslag. Veel artsen begrijpen dat niet.”

Voor degenen die willen werken aan remissie, stelt Taylor voor om op die motivatie te leunen:

Schrijf je redenen op, zodat je er later op terug kunt komen. Bespreek uw plannen met degenen met wie u leeft, werkt en omgaat om steun en begrip te krijgen. Als u klaar bent, beslis dan wanneer u wilt beginnen en bereid u zorgvuldig voor. “Dit is geen crashdieet”, zegt Taylor. Begrijp dat uw kansen op remissie het beste zijn naarmate u dichter bij de diagnose bent, maar het is nog steeds mogelijk, zelfs tot 10 jaar na de diagnose. Verder komt het minder vaak voor; wachten maakt het doel moeilijker te bereiken. Gewichtsverlies en -onderhoud, naleving van het dieet en activiteit zijn de sleutel tot het verbeteren van de kans op remissie.

Of uw doel nu remissie is of het verbeteren van de bloedsuikerspiegel door veranderingen in levensstijl naast het nemen van diabetesmedicatie of het gebruik van insuline, u zult het uw endocrinoloog duidelijk willen maken. En analyseer samen zorgvuldig een voedingsaanpak voordat u wijzigingen aanbrengt in wat u eet om ervoor te zorgen dat het veilig is en dat u alle voedingsstoffen binnenkrijgt die u nodig heeft.

Wilson zei dat het belangrijk voor hem was om een ​​arts te zien die net zo toegewijd was aan zijn doelen rond diabetes als hij.

Hij heeft andere aandoeningen die zijn type 2-diabetes kan verergeren, waaronder hoge bloeddruk en supraventriculaire tachycardie, waarvoor hij een pacemaker nodig heeft. Hij heeft ook risicofactoren, zoals een familiegeschiedenis van nierziekte, die diabetes kan verergeren. Dus Wilson wil ervoor zorgen dat zijn A1c ruim onder de 6,5% blijft en heeft hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het gemakkelijk binnen het normale, gezonde bereik blijft.

De oude dokter was niet aan het rommelen toen hij besloot om in 2020 te proberen zijn diabetes type 2 om te keren. Dus ging hij naar zijn endocrinoloog, die hem een ​​strikt dieet van 1200 calorieën per dag gaf, dat Wilson nauwlettend volgde. Hij at magere eiwitten, dronk veel water, beperkte koolhydraten, sneed suiker, verminderde porties en bleef actief. Deze stappen hielpen hem om 60 pond af te vallen. Hoewel er geen enkel dieet is dat wordt aanbevolen om remissie te bereiken, is gevonden dat caloriearme en koolhydraatarme plannen helpen bij het afvallen, en het verliezen van aanzienlijke kilo’s kan iemands kansen op remissie vergroten.

Wilson dankt zijn vrouw Sheila met het ondersteunen van hem tijdens zijn diabetes type 2 reis. Ze oefent met hem en helpt hem gezond te eten. “We moeten elkaar nog steeds verantwoordelijk houden”, zegt Wilson, eraan toevoegend dat hij de ADA gebruikt als hulpmiddel en vrijwilligers bij de organisatie om anderen te ondersteunen. “Ik voel me best goed om te weten dat je met hard werken een doel kunt bereiken, en dat heb ik gedaan met de hulp van mijn familie.”

Hij zorgt er ook voor dat hij niet zelfgenoegzaam wordt. Dat is iets dat volgens experts van cruciaal belang is om niet alleen de remissie van type 2 diabetes te bereiken, maar – belangrijker nog – te behouden.

Wilson is bereid zijn harde werk voort te zetten. “Ik heb niet zo hard gewerkt om het gewicht te verliezen om terug te gaan naar hoe het was”, zegt hij.

Meer must-read-verhalen van TIME

Neem contact met ons op via letters@time.com.

This post Is het mogelijk om diabetes type 2 om te keren?
was original published at “https://time.com/6158372/reverse-diabetes-weight-loss-2/”