Kan alternatieve geneeskunde mensen met astma helpen?

Tijdens haar werk met achtergestelde gemeenschappen in het zuidwesten van Philadelphia, kwam Maureen George veel onconventionele astmabehandelingen tegen, waaronder het gebruik van zelfgemaakte botanische thee of tonic.

“Je merkt dat er een rijke geschiedenis is in het gebruik van deze huismiddeltjes om astma te beheersen, deels omdat toegang tot traditionele geneeskunde moeilijk was of resulteerde in teleurstellende interacties”, zegt George, een professor in verpleegkunde aan het Columbia University Medical Center in New York City.

George heeft onderzoek gepubliceerd over zelfmanagement van astma en het gebruik van complementaire of alternatieve geneeswijzen. Zelfs als mensen geen belemmeringen tegenkomen voor ondersteunende medische zorg, zijn complementaire benaderingen gemeengoed. Sommige van George’s werk heeft uitgewezen dat 84% van degenen met astma er de voorkeur aan geven hun aandoening onder controle te houden met een combinatie van traditionele en complementaire therapieën. “De dingen die mensen gebruiken, kunnen verschillen op basis van ras of inkomen of waar ze wonen, maar overal zie je dit verlangen naar een geïntegreerde aanpak”, zegt ze.
[time-brightcove not-tgx=”true”]

Mind-body-therapieën zoals yoga, op mindfulness gebaseerde praktijken en ademtraining zijn allemaal populaire aanvullende behandelingen. Hoewel sommige populaire lichaamstherapieën zoals yoga, op mindfulness gebaseerde oefeningen, massage en ademtraining voordelen kunnen bieden voor de kwaliteit van leven, suggereert het bewijs niet dat een van deze behandelingen klinisch betekenisvolle verbeteringen kan opleveren bij mensen met ernstige astma. “Als je naar het bewijs kijkt, wat we al vaak hebben gedaan, zie je dat eigenlijk niets overtuigend effectief is”, zegt Dr. Edzard Ernst, emeritus hoogleraar complementaire geneeskunde aan de Universiteit van Exeter in het VK

Ernst geeft toe dat sommige behandelingen indirecte voordelen kunnen opleveren voor mensen met ernstige astma. Maar hij ziet ook risico’s. “Sommige alternatieve beoefenaars beweren dat ze een echt alternatief zijn voor de conventionele geneeskunde – dus jij [the patient] kan uw inhalator thuis laten of stoppen met het innemen van uw medicatie, “zegt hij. “Ik zie daar een reëel gevaar, want astma is potentieel dodelijk.”

Anderen herhalen deze waarschuwingen, hoewel ze een plaats zien voor complementaire benaderingen bij de behandeling van ernstig astma. “Er is geen goed bewijs dat deze behandelingen het directe beloop van astma kunnen veranderen, of, belangrijker nog, de ziekte kunnen genezen”, zegt Dr. Nicola Hanania, directeur van het Airways Clinical Research Center van het Baylor College of Medicine.

Aan de andere kant zegt Hanania dat de kwaliteit van leven een belangrijke maatstaf is voor de resultaten van de patiënt, en er zijn aanwijzingen dat verschillende behandelingen het kunnen verbeteren voor mensen met ernstig astma. Hij ontmoedigt het praten over dergelijke benaderingen niet wanneer zijn patiënten ze ter sprake brengen. “Als je een astma-aanval krijgt, is het alsof je verdrinkt – het is het ergste gevoel ooit”, zegt hij. Vooral voor mensen met ernstige astma – een groep die ongeveer 10% van alle astmapatiënten omvat – is de wens om alles te doen wat in hun macht ligt redelijk om de aandoening te verlichten. “Eén ding dat patiënten niet willen horen, is nee voor alles”, zegt hij over complementaire benaderingen. “Als het hun welzijn niet negatief beïnvloedt, of als ze niet te veel uitgeven, ben ik niet afwijzend.”

Hij zegt echter dat elke discussie over dergelijke behandelingen moet benadrukken dat deze alleen als echt complementaire therapieën mogen worden gebruikt – wat betekent dat ze naast, nooit in plaats van, door artsen voorgeschreven behandelingen of medicijnen moeten worden gebruikt.

Dus wat zegt het onderzoek precies? Hier is een overzicht van het bewijs over de meest populaire complementaire benaderingen.

Mindfulness-gebaseerd stressvermindering

Mindfulness lijkt tegenwoordig overal te zijn. De populaire praktijk, die veel leent van verschillende vormen van oosterse meditatie, probeert de geest te trainen om op een niet-oordelende manier aandacht te besteden aan zijn huidige gedachten, emoties en ervaringen. Op mindfulness gebaseerde stressvermindering, of MBSR, is een vorm van groepstherapie die is ontwikkeld aan de Universiteit van Massachusetts en die mindfulness-technieken gebruikt om mensen te helpen stress te beheersen op manieren die medische voordelen kunnen bieden.

Voor een onderzoek uit 2012 in het tijdschrift borststuk, onderzoekers van UMass keken naar de voordelen van MBSR bij mensen met astma, inclusief mensen met ernstig astma. Ze ontdekten dat acht weken mindfulnesstraining niet leidde tot verbeteringen in de longfunctie, maar wel tot ‘blijvende en klinisch significante’ verbeteringen in de kwaliteit van leven. Deze omvatten een vermindering van activiteitsbeperkingen en astmasymptomen – verbeteringen die vergelijkbaar waren met eerdere onderzoeken die verband hielden met inhalatiecorticosteroïden.

“Een van de dingen die mindfulnesstraining doet, is dat het mensen focust op hun relatie met hun interne ervaring op manieren die angst of opwinding kunnen verminderen”, zegt James Carmody, co-auteur van de studie en een professor aan de University of Massachusetts Medical School. MBSR kan mensen met astma helpen hun angst, stress en andere symptoomverhogende gedachten of emoties onder controle te houden, zegt hij.

De mensen in zijn studie ondergingen acht weken MBSR-training, bestaande uit een wekelijkse onderwijssessie van 2,5 uur, evenals dagelijkse solo-oefeningen. “Het was een veeleisend programma”, zegt hij. “Voor veel mensen is dat gewoon niet haalbaar.” Hij zegt echter dat andere onderzoeksinspanningen – niet specifiek op astma, maar op MBSR – vergelijkbare voordelen hebben gevonden met kortere of minder intensieve interventies.

Ademtraining

Elke hardloper weet dat een slechte vorm tot blessures kan leiden. Voorstanders van sommige populaire programma’s voor ademwerk hebben vergelijkbare opvattingen over ademhaling. Het grote idee hier is dat door goed te leren ademen, een persoon astma-aanvallen of andere ademhalingsproblemen kan voorkomen of verminderen.

Een van de meest populaire en nauwkeurig onderzochte van deze ademhalingsoefeningen is Buteyko. Het is genoemd naar een Sovjet-dokter die zijn principes in de jaren vijftig ontwikkelde. “Er zijn Buteyko-klinieken in de VS en Europa, en er zijn boeken en video’s online om mensen te leren hoe ze de methode moeten oefenen”, zegt Hanania van Baylor.

In een notendop, Buteyko geloofde dat disfunctionele ademhalingsgewoonten – zoals ademen door de mond of ademen in de borstkas in plaats van de maag – problemen kunnen veroorzaken, waaronder astma. Zijn gelijknamige techniek leert ademhalingspraktijken en -gewoonten die volgens sommige onderzoeken verband houden met astma-verbeteringen, waaronder een verminderde behoefte aan inhalatiecorticosteroïden en een verbeterde kwaliteit van leven.

Veel van Buteyko’s technieken overlappen met die van oudere ademhalingsoefeningen, waaronder pranayama – een methode van gecontroleerde ademhaling die nauw verbonden is met yoga. Een andere vorm van ademtraining die bekend staat als de Papworth-methode maakt gebruik van vergelijkbare methoden, gecombineerd met ontspanningstraining. Sommige onderzoeken naar deze verschillende praktijken hebben aanwijzingen gevonden voor symptoomverbeteringen bij mensen met astma.

“Er is zeker enig bewijs voor effectiviteit”, zegt George van de Columbia University. Ze heeft echter ontdekt dat beoefenaars van deze methoden vaak te veel beloven op manieren die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen met ernstige astma. “Ze zouden tegen patiënten zeggen dat als je goed leert ademen, je van je corticosteroïden af ​​kunt komen”, zegt ze.

Ademtraining is veelbelovend als aanvullende therapie voor astma. Ook enkele klinische onderzoeken, waaronder een onderzoek uit 2008 van Buteyko in ademhalingsmedicijnen— geen aanwijzingen voor nadelige effecten hebben gevonden. Maar er is meer werk nodig om het nut van deze praktijken te onderbouwen.

Acupunctuur

Acupunctuur is al lang een van de beste alternatieve behandelingen voor mensen met astma. Het is ook het onderwerp geweest van intensief wetenschappelijk onderzoek. Volgens een artikel uit 2020 in het tijdschrift Geneesmiddel, sommige gerandomiseerde klinische onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur symptomen kan verlichten en de kwaliteit van leven van mensen met astma kan verbeteren door de activiteit van het immuunsysteem te verminderen en de bronchiale spiertonus te verbeteren. Acupunctuur blijkt ook heel veilig te zijn. Sommige onderzoeken naar acupunctuur hebben echter geen voordeel opgeleverd voor mensen met astma.

“Ik denk dat een van de problemen is dat veel van deze onderzoeken worden geteisterd door problemen in methoden”, zegt Ian Mitchell, emeritus hoogleraar kindergeneeskunde aan de Universiteit van Calgary in Canada. Mitchell heeft werk gepubliceerd over acupunctuur voor astma. Hij ontdekte dat studies van de praktijk vaak klein of slecht ontworpen waren. Echte acupunctuur presteerde vaak niet beter dan schijnacupunctuur (naalden die willekeurig werden ingebracht). Hoewel hij toegeeft dat de praktijk mensen kan “ongevoelig maken” voor ongemak op manieren die de last van astma kunnen verminderen, zegt hij dat het onderzoek tot nu toe geen ondersteuning biedt voor acupunctuur voor de behandeling van ernstig astma.

Manuele therapie

Verschillende acupunctuurbehandelingen omvatten het aanraken of manipuleren van iemands lichaam op manieren die therapeutisch zouden zijn. Deze omvatten verschillende osteopathische of chiropractische technieken, waaronder craniosacrale massage. Tijdens deze behandeling raakt een chiropractor of andere beoefenaar zachtjes het bovenlichaam en het hoofd van een persoon aan om de stroom van vloeistoffen door het centrale zenuwstelsel te controleren en te corrigeren.

“Het is een niet-invasieve vorm van hands-on lichaamsbehandeling”, legt Dr. Sharmilee Nyenhuis uit, een assistent-professor geneeskunde aan de Universiteit van Illinois, Chicago. Nyenhuis heeft onderzoek gedaan naar craniosacrale massage bij mensen met astma. “De studie vond verbeteringen in de astma-gerelateerde kwaliteit van leven”, zegt ze. Het ontdekte echter geen significante verbeteringen in medicatiegebruik, longfunctie of metingen van angst of stress. “Ik zou zeggen dat deze behandelingen verder moeten worden onderzocht om te zien of ze gunstig zijn bij de behandeling van astma”, zegt ze.

Een onderzoeksrecensie uit 2019 in het tijdschrift Ademen kwam tot soortgelijke conclusies over massage. Hoewel sommige onderzoeken voordelen voor de kwaliteit van leven hebben opgeleverd, is er meer werk nodig, concludeerden de auteurs.

Als het gaat om andere chiropractische behandelingen, zeggen sommige experts dat mensen met astma weg moeten blijven. “Chiropractie is zeker niet vrij van bijwerkingen”, zegt Ernst. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat 42% van de mensen die een chiropractische behandeling ondergingen onaangename nawerkingen ervoeren. “Ik zie een reëel gevaar in het onkritisch promoten hiervan als een aanvullende behandeling voor astma”, zegt hij.

Yoga en tai chi

Zowel yoga als tai chi zijn traditionele lichaamsoefeningen die ademhalingstechnieken combineren met zorgvuldig gecoördineerde bewegingen. Er zijn aanwijzingen dat beide mensen met astma ten goede kunnen komen. Een onderzoek uit 2008 in het tijdschrift Borst ontdekte dat tai chi-training de inspanningscapaciteit verbeterde bij mensen met ernstige astma. Na zes weken dagelijkse oefening leek de bronchiale hyperreactiviteit ook te verbeteren, ontdekte die studie.

Het onderzoek naar yoga voor astma is robuuster. Daar hebben verschillende goede onderzoeken aanwijzingen gevonden voor een verbeterde kwaliteit van leven en verminderde symptomen. Sommige onderzoeksrecensies hebben echter over het algemeen gemengde resultaten opgeleverd.

Baylor’s Hanania heeft enkele yogatechnieken bestudeerd voor de behandeling van chronische obstructieve longziekte of COPD. Hij zegt dat hij “zeer ondersteunend” is als zijn astmapatiënten yoga willen proberen, vooral omdat het een laag risico en gezonde vorm van lichaamsbeweging lijkt te zijn.

Betere gesprekken, betere zorg

Het onderzoek naar enkele complementaire behandelingen is veelbelovend. Maar of een van deze echt ‘werk’ is, doet er vaak niet toe, zegt George. “Feit is dat mensen deze hoe dan ook gaan proberen”, legt ze uit. “Als gesprekken over hen met vijandigheid of spot worden beantwoord, gaan patiënten zelf beslissingen nemen.”

Ze adviseert clinici die mensen met astma behandelen om hun patiënten te vragen wat ze doen om hun toestand te beheersen, en niet afwijzend te staan ​​tegenover dit soort behandelingen. “Ik denk dat het van cruciaal belang is om deze te steunen”, zegt ze. “Als de persoon zich er beter door voelt, en, belangrijker nog, als het veilig is, maakt het mij niet uit of er bewijs is om het te ondersteunen. Laten we dat in hun managementplan inbouwen.”

This post Kan alternatieve geneeskunde mensen met astma helpen?
was original published at “https://time.com/6156961/alternative-medicine-asthma/”