Moet je nog steeds een masker dragen in vliegtuigen, treinen en bussen?

Ik was in de ochtend van 19 april in een besliste minderheid op het metroperron van de Second Avenue-lijn in New York City, terwijl ik mijn masker droeg zoals ik de afgelopen twee jaar elke dag in de metro heb gedaan. Overal om me heen waren ontblote gezichten – waar pas de dag ervoor de naleving van de maskeringsregel van de Metropolitan Transit Authority (MTA) bijna volledig was geweest.

Dat zegt veel over de verwarring die is ontstaan ​​door de 59 pagina’s tellende beslissing die de dag ervoor is uitgesproken door Kathryn Kimball Mizelle, rechter in het Amerikaanse district Florida, waarbij de regel van de Transportation Security Administration (TSA) die maskering vereist op vliegtuigen, luchthavens, taxi’s en andere vormen van openbaar vervoer, inclusief Amtrak. Het besluit verbiedt steden en staten niet om hun eigen maskeringsregels te handhaven, en de MTA houdt die van hen op hun plaats. Maar de grote ontmaskering bereikte toch de metro van New York City.

In Washington betreurde de regering-Biden de uitspraak van de rechtbank. “Dit is duidelijk een teleurstellende beslissing”, zei de perssecretaris van het Witte Huis, Jen Psaki, op 18 april tegen verslaggevers. [U.S. Centers for Control and Prevention] beveelt het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer aan.”

Maar die aanbeveling zal vrijwel zeker niet overal worden gevolgd. Minstens acht luchtvaartmaatschappijen – Delta, American, United, Southwest, Alaska, JetBlue, Frontier en Spirit – hebben aangekondigd dat ze hun maskermandaten opheffen. Een handvol lokale vervoersautoriteiten, waaronder MARTA in Atlanta, SEPTA in Philadelphia, CapMetro in Austin, King County Metro in Seattle en New Jersey Transit, laten passagiers op dezelfde manier maskerloos reizen. Amtrak laat ook zijn maskervereisten vallen. Aan de andere kant, de MTA van New York; Portland, Oregon’s TriMet; en de Chicago Transit Authority houden allemaal maskermandaten op hun plaats.

Dit alles zou tot chaos kunnen leiden als passagiers aan boord gaan van vliegtuigen waar maskeren niet langer nodig is en landen in steden waar de regels voor maskering van de transitautoriteiten van kracht blijven. Verontrustender, terwijl luchtuitwisselingssystemen in vliegtuigen ziekteverwekkers zoals het SARS-CoV-2-virus goed uitfilteren, geldt hetzelfde niet voor bussen, metro’s, treinen en terminals, die dergelijke systemen niet hebben.

Lees meer: ​​Hoe het dragen van een masker u kan beschermen, zelfs als niemand anders er een draagt

“Miljoenen mensen die afhankelijk zijn van bussen en treinen om naar hun werk te gaan en elke dag toegang te krijgen tot essentiële diensten, lopen nu een veel groter risico”, zegt hij. getweet Dr. Lucky Tran, directeur wetenschapscommunicatie en mediarelaties aan het Irving Medical Center van Columbia University.

Dus wat moet u weten over het dragen van maskers om in deze nieuwe context veilig te reizen met alle vervoerswijzen? Dit is wat we tot nu toe weten.

Welk type masker te dragen in het openbaar vervoer?

Over het algemeen is de deskundige begeleiding om mondkapjes te blijven dragen in het openbaar vervoer, ongeacht of er een officieel mandaat is of niet. En experts zijn het er over het algemeen over eens dat een N95-masker beter is dan een KN95, wat beter is dan een chirurgisch masker, wat beter is dan een stoffen masker.

Pasvorm is van vitaal belang – losse maskers laten voldoende ruimte voor ziekteverwekkers om te reizen – en N95’s en KN95’s, met hun strakkere pasvorm, zijn duidelijk het masker bij uitstek voor maximale bescherming in alle situaties en bij alle vormen van transport. Dr. Wafaa El-Sadr, hoogleraar epidemiologie en geneeskunde aan de Columbia University Mailman School of Public Health, erkent dat comfort ook telt en maakt zich zorgen over mensen die een vlucht (of een andere lange reis met het openbaar vervoer) beginnen met een zeer beschermend masker en vervolgens het halverwege, aangezien N95-maskers restrictiever zijn dan de meeste stoffen of chirurgische maskers.

“Sommige mensen vinden het erg moeilijk om een ​​N95-masker te dragen, vooral op lange vluchten”, zegt ze. “Houd dus rekening met uw vermogen om het masker te dragen en optimaliseer vervolgens de maskerkeuze op basis daarvan.”

Maskeren op vliegtuigen

El-Sadr zag de recente wijziging in de maskeringsregels in realtime plaatsvinden. Ze was op een vlucht van San Francisco naar New York toen de piloot door de intercom kwam en aankondigde dat maskeren vanaf dat moment optioneel was. De persoon die naast El-Sadr zat, zette onmiddellijk zijn masker af, net als de meeste andere mensen in het vliegtuig.

“Terwijl 100% van de mensen gemaskerd was toen we aan boord gingen, zou ik zeggen dat ongeveer 30% gemaskerd was toen mensen uitstapten”, zegt ze. Ze bleef gemaskerd en zegt dat ze de uitspraak van de rechtbank waarbij het mandaat wordt vernietigd, ‘voorbarig’ vindt. Daar zijn veel redenen voor.

Ten eerste maken voorstanders van ontmaskering een goede zaak wanneer ze wijzen op de luchtuitwisselingssystemen in vliegtuigen als een relatief effectieve manier om de cabineomgeving te zuiveren van door de lucht verspreide virussen. Zoals mijn collega Jamie Ducharme heeft gemeld: “Een studie uit 2020, uitgevoerd voor het Amerikaanse ministerie van Defensie – en uitgevoerd door onderzoekers van onder meer Boeing en United Airlines – wees uit dat ventilatie- en filtratiesystemen in vliegtuigen het risico op SARS-CoV-infecties in de lucht verminderden. 2-belichting met meer dan 99%.”

Maar de systemen gaan maar zo ver. Het is een van de meest onbeminde aspecten van vliegreizen dat passagiers – althans in touringcars, zoals de meeste mensen vliegen – schouder aan schouder op smalle stoelen zitten, zonder veel ruimte tussen de rijen. De ziekteverwekkers die de persoon naast je uitademt, hebben veel minder ver te gaan om je te bereiken dan de ventilatieopeningen en filters die ze theoretisch uit de lucht verwijderen.

“Zelfs met zeer hoge filtratieniveaus, als je naast iemand zit die mogelijk COVID heeft, maar zij het als lenteallergieën beschouwen en die persoon hoest of niest, is dat een zeer risicovolle positie voor jou om in te zijn”, zegt epidemioloog Keri Althoff van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

De bevolkingsmix op vliegtuigen maakt ook een verschil. Mensen verzamelen zich op luchthavens van over de hele wereld – veel uit plaatsen met hoge vaccinatiegraden en lage niveaus van overdracht en veel uit plaatsen waar het tegenovergestelde, meer besmettelijke omstandigheden heersen. Dat verhoogt de gezondheidsinspanningen voor iedereen aan boord: “Het is een tijd van hoge menging vanuit een epidemiologisch perspectief”, zegt Althoff.

Dan is er ook nog de overweging van wie u aan de andere kant van uw vlucht ontmoet. Het reisseizoen van Pasen en Pesach is net afgelopen, het weekend van Memorial Day komt eraan en tijdens zulke zware tijden komen families en vrienden samen, inclusief mensen die ouder zijn, onderliggende aandoeningen hebben of anderszins bijzonder vatbaar zijn voor COVID-19. Als u ontmaskerd vliegt, kunt u uw reis ongeïnfecteerd beginnen en eindigen met het dragen van een virus dat iemand anders erg ziek kan maken.

Lees meer: ​​Wat te doen als u tijdens het reizen positief test op COVID-19?

“Het is belangrijk om te onthouden wie je gaat zien”, zegt Althoff. “Als je van plan bent iemand te bezoeken die een nieuwe baby heeft of als je van plan bent om een ​​oudere geliefde te bezoeken, wil je niet per ongeluk COVID naar een persoon brengen die mogelijk een hoger risico loopt.”

Maskeren op metro’s

Er zijn maar weinig scènes die meer schrijnend zijn voor mensen die zich zorgen maken over COVID-19 dan een menigte mensen op een metroplatform die nog drukkere treinen binnendringen, waar lichamen tijdens de reis tegen elkaar kunnen worden aangedrukt. Hoewel dat op zichzelf al een reden is om gemaskeerd te blijven, zijn metro’s misschien een beetje veiliger dan je denkt.

Om te beginnen wijst Althoff erop dat platforms doorgaans niet zo gesloten zijn als ze lijken, met ventilatie en andere openingen naar buiten die wel enige luchtuitwisseling mogelijk maken. Hoe dichter de temperatuur op het platform bij de buitentemperatuur komt, hoe groter de kans dat u op zijn minst wat nuttige ventilatie krijgt. Bovendien kunnen de treinen zelf enige verlichting bieden bij het binnenkomen en verlaten van het station.

“Vaak zijn er wooshes van lucht”, zegt Althoff, wat kan helpen een deel van de stilstaande atmosfeer op het platform weg te vegen. Als je eenmaal aan boord bent, helpt het feit dat de treinen regelmatig stoppen met deuren die voortdurend open en dicht gaan en passagiers voortdurend in- en uitstappen, ook bij de luchtuitwisseling.

Nogmaals, de tijd van het jaar maakt ook een verschil. In grote steden bezoeken toeristen seizoensgebonden, en hoe meer buitenlanders er op het platform zijn, hoe groter de kans dat je mensen tegenkomt uit gebieden met een lage vaccinatiegraad. Maskeren kan in tijden als deze bijzonder belangrijk zijn, net als sociale afstand – of op zijn minst zoveel afstand als een vol platform of trein toestaat.

Maskeren op bussen

In een bus stappen is niet hetzelfde als in een metro stappen. U wacht buiten in plaats van op een afgesloten platform, wat een groot verschil kan maken in het minimaliseren van het risico op virale overdracht. Als u echter eenmaal aan boord bent geklommen, krijgt u te maken met dezelfde problemen van drukte als in de metro, wat betekent dat u waarschijnlijk een masker op moet hebben terwijl u met de bus reist.

Een voordeel van bussen is dat de deuren net zo vaak openen als in de metro, maar ze openen naar buiten, waardoor frissere lucht kan worden uitgewisseld dan op een metroperron. Althoff raadt aan om bij de deur te gaan zitten als je kunt – hoewel er maar zo veel van dergelijke stoelen in een bus zijn en vaak is het sowieso alleen staanplaatsen.

Maskeren op treinen

Intercity- en lokale forenzentreinen zijn over het algemeen op zijn minst een beetje veiliger dan bussen en metro’s, al was het maar vanwege hun grotere interieur, hun bredere zitplaatsen en de mogelijkheid die ze bieden voor meer sociale afstand. In deze gevallen gaat het vaak om de lengte van uw reis. Hoe meer tijd je in de trein doorbrengt, hoe langer je wordt blootgesteld aan andere mensen in een afgesloten ruimte. Bovendien kom je bij elke stop nieuwe passagiers tegen, waardoor de kans groter is dat iemand die net aan boord is geklommen het virus bij zich heeft. Dat risico, waarschuwt Althoff, is vooral hoog op Amtrak, dat net zijn maskervereiste heeft laten vallen.

‘Aan de oostkust,’ zegt ze, ‘hebben we elke dag treinen van DC naar Boston. Mensen springen op en springen eraf; mensen werken in Philadelphia, maar wonen in Baltimore of DC. Dit is dus een situatie waarin het niveau van vermenging van mensen uit verschillende gemeenschappen met verschillende achtergrondsnelheden van overdracht en vaccinatie toeneemt.” Ongeacht wat Amtrak of uw lokale transitsysteem toestaat, gemaskerd blijven in treinen blijft de beste manier om veilig te blijven.

Lees meer: ​​Wat u moet weten over het krijgen van een tweede COVID-19-booster

Maskeren op Lyft, Uber, taxi’s en andere ritdiensten

Dit is gemakkelijk de meest persoonlijke manier van virale overdracht van vervoer (naast het hebben van uw eigen auto). Jij en de bestuurder in een afgesloten ruimte ademen tijdens de rit gewone lucht in. Hoe langer dat ritje is, hoe groter de kans dat een virus de tijd krijgt om te passeren. Zowel Uber als Lyft hebben hun maskerregels opgeheven. Volgens de federale regelgeving zijn maskers ook niet langer vereist in taxi’s, maar staten en plaatsen zijn vrij om ze te eisen. Maskeren is bijvoorbeeld nog steeds verplicht in de iconische gele taxi’s van New York.

Een ontmaskerde chauffeur vragen om zich te maskeren is onhandig, maar op zijn minst een optie. Zelf gemaskerd blijven is dus je beste verdediging, net als het naar beneden rollen van de ramen om de luchtuitwisseling te vergemakkelijken. Door de ramen aan weerszijden van de achterbank naar beneden te draaien, wordt dat effect gemaximaliseerd door dwarsventilatie mogelijk te maken.

Bescherming van de mensen die het meest getroffen worden door de nieuwe regels

Het is zeker dat met de nieuwe regels de richtlijnen voor maskering, die nooit uniform werden nageleefd, nog minder zullen worden. Maar zelfs als anderen hun masker afwerpen, hoeft u dat niet te doen.

“We hebben dit virus niet geëlimineerd, we hebben dit virus niet uitgeroeid”, zegt El-Sadr. “Als we bewijs hebben van voortdurende overdracht, denk ik dat het ons betaamt in drukke omgevingen, waar je de vaccinatiestatus van de mensen om je heen niet kent, een masker te dragen.”

Dit geldt met name als het gaat om de bescherming van lagere inkomensgroepen, die bijzonder zwaar zijn getroffen door de pandemie en die vaker het openbaar vervoer gebruiken. “Dit zijn gemeenschappen die onevenredig zwaar zijn getroffen door COVID”, zegt Althoff. “Ze hebben een grotere last van morbiditeit en mortaliteit. Dit is dus een plek waar ik het heel belangrijk vind om toch te blijven maskeren.”

Correctie: de originele versie van dit verhaal vermeldde King County Metro als een van de doorvoerautoriteiten die het maskermandaat handhaafden. De provincie veranderde haar beleid op 19 april en vereist geen maskering meer.

Meer must-read-verhalen van TIME

Schrijf Jeffrey Kluger op jeffrey.kluger@time.com.This post Moet je nog steeds een masker dragen in vliegtuigen, treinen en bussen?
was original published at “https://time.com/6168828/do-masks-work-planes-trains-buses/”