Suppletie met curcumine kan cognitieve voordelen bieden

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 8 februari 2018 en is bijgewerkt met nieuwe informatie.

Kurkuma, een gele currykruid dat in de Indiase keuken wordt gebruikt, heeft een lange geschiedenis van medicinaal gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurvedische geneeskunde. De moderne wetenschap heeft veel van haar oude beweringen bevestigd, en alleen curcumine – een van de best bestudeerde bioactieve ingrediënten in kurkuma – heeft meer dan 160 potentieel therapeutische activiteiten.

Studies suggereren dat het een krachtige bondgenoot kan zijn bij de behandeling van bijvoorbeeld depressie, kanker, inflammatoire darmaandoeningen en reumatoïde artritis. Veel van de voordelen van curcumine worden toegeschreven aan het vermogen om ontstekingen te doven, wat een kenmerk is van de meeste chronische ziekten, van obesitas en metabool syndroom tot hartaandoeningen en dementie.

Belangrijk is dat het je bloed-hersenbarrière kan passeren en krachtige neuroprotectieve eigenschappen vertoont, wat suggereert dat het nuttig kan zijn voor neurodegeneratieve aandoeningen. Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben onlangs aangetoond dat het op lange termijn effecten kan hebben op uw cognitieve functie door te beschermen tegen hersenontsteking

Curcumine kan beschermen tegen dementie

De dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie, gepubliceerd in het American Journal of Geriatric Psychiatry2, omvatte 40 volwassenen tussen de 50 en 90 jaar die melding maakten van een licht geheugenverlies. Geen van hen had een diagnose van dementie op het moment van hun inschrijving. Deelnemers ontvingen willekeurig 90 milligram (mg) curcumine (Theracurmin-supplement) tweemaal daags gedurende 18 maanden, of een placebo.

Aan het begin van het onderzoek en daarna met tussenpozen van zes maanden werd een gestandaardiseerde cognitieve beoordeling uitgevoerd en aan het begin en het einde van het onderzoek werd het niveau van curcumine in hun bloed gemeten. Dertig van de deelnemers ondergingen ook positronemissietomografie (PET)-scans om hun niveau van amyloïde- en tau-afzettingen voor en na de behandeling te beoordelen, die sterk geassocieerd zijn met het risico van Alzheimer.

Degenen die curcumine kregen, zagen significante verbeteringen in geheugen en concentratie, terwijl de controlegroep geen verbetering ervoer. De behandelingsgroep rapporteerde ook een beter humeur, en PET-scans bevestigden dat ze significant minder amyloïde en tau-opbouw hadden in hersengebieden die geheugen en emotie beheersen, vergeleken met controles. Over het algemeen verbeterde de curcuminegroep hun geheugen met 28% gedurende de behandelingsperiode van anderhalf jaar. Zoals gerapporteerd door Science Daily:3

“De onderzoekers zijn van plan een vervolgonderzoek uit te voeren met een groter aantal mensen. Bij dat onderzoek zullen enkele mensen met een milde depressie worden betrokken, zodat de wetenschappers kunnen onderzoeken of curcumine ook antidepressieve effecten heeft. Met de grotere steekproef zouden ze ook kunnen analyseren of curcumine geheugenverbeterende effecten variëren afhankelijk van het genetische risico van mensen op de ziekte van Alzheimer, hun leeftijd of de omvang van hun cognitieve problemen.

“Deze resultaten suggereren dat het nemen van deze relatief veilige vorm van curcumine in de loop der jaren zinvolle cognitieve voordelen kan bieden”, zegt Small, UCLA’s Parlow-Solomon-professor over veroudering.”

Curcumine — een krachtige neuroprotectant

Van curcumine is ook aangetoond dat het de niveaus van van de hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF)4 verhoogt en dit kan nog een ander mechanisme zijn dat de neuroprotectieve effecten kan helpen verklaren.5 Verlaagde niveaus van BDNF zijn in verband gebracht met zowel depressie als de ziekte van Alzheimer.

Onderzoekers hebben ook ontdekt dat curcumine een effect heeft op verschillende paden in je lichaam die insulineresistentie, hyperlipidemie en andere symptomen die samenhangen met het metabool syndroom en obesitas kunnen omkeren,6 en ook dit kan je risico op dementie en de ziekte van Alzheimer verlagen. Autopsies tonen aan dat mensen met een hoge bloedsuikerspiegel vaak grotere hoeveelheden amyloïde plaque in hun hersenen hebben, en diabetici hebben een 65% hoger risico op de ziekte van Alzheimer dan niet-diabetici.7,8

Curcumine waarvan is aangetoond dat het de symptomen van depressie verlicht

Net als in de aanbevolen studie, heeft eerder onderzoek ook het stemmingsverhogende effect van curcumine aangetoond, wat suggereert dat het nuttig kan zijn tegen depressie. Een meta-analyse uit 20179 van zes placebogecontroleerde klinische onderzoeken op korte termijn concludeerde dat curcumine “veilig, goed verdragen en werkzaam lijkt te zijn bij depressieve patiënten”, en zou kunnen dienen als een “nieuw antidepressivum”. Drie van de onderzoeken rapporteerden ook significante anti-angst effecten.

Een andere recente studie10 die het effect van curcumine op depressie evalueerde, werd gedaan in Australië. Een totaal van 123 mensen met de diagnose depressieve stoornis werden opgenomen in de dubbelblinde, gerandomiseerde studie, die gedurende drie maanden 250 of 500 mg curcumine-extract, 250 mg curcumine met 15 mg saffraan of een placebo kregen.

In vergelijking met placebo ervoeren alle drie de behandelingsgroepen verbetering van hun symptomen. Curcumine was vooral effectief voor mensen met een atypische depressie. Interessant genoeg was er geen significant verschil in werkzaamheid tussen de doseringen. (Terzijde: in een aantal onderzoeken is ook aangetoond dat saffraan antidepressieve effecten heeft, 11,12,13,14 en daarom werd het opgenomen in een van de behandelingsgroepen hier.)

Een tweede wetenschappelijke review15 – ook vorig jaar gepubliceerd – concludeerde dat curcumine niet alleen gunstig kan zijn voor depressie, maar ook voor een aantal andere psychiatrische stoornissen, dankzij de ontstekingsremmende effecten. Volgens de auteurs:

“[C]urcumine kan een reeks biologische activiteiten beïnvloeden. Veel hiervan, zoals de ontstekingsremmende, antioxiderende, neuroprotectieve en monoaminerge effecten zijn ontregeld bij verschillende neuropsychiatrische stoornissen …

[I]n vitro, dier- en mensstudies naar … curcumine als behandeling voor neuropsychiatrische stoornissen zoals depressieve stoornis, posttraumatische stressstoornis (PTSS), obsessief-compulsieve stoornis (OCS), bipolaire stoornis … en autisme worden beoordeeld … Het is geconcludeerd dat curcumine een veelbelovend, natuurlijk middel is voor veel van deze aandoeningen …”

Antikankereffecten van curcumine

Interviewtranscript downloaden

Naast de neuroprotectieve effecten suggereert onderzoek ook dat curcumine een krachtige bescherming tegen kanker kan bieden, en het is aangetoond dat het conventionele kankerbehandelingen zoals chemotherapie verbetert.16 Deze effecten zijn aangetoond in diermodellen die hoofd- en nektumoren behandelen,17 en in kweek van menselijke borst-, slokdarm- en darmkankers.18,19

Zo lijkt curcumine de bijwerkingen van Mitomycine C – een krachtig antineoplastisch medicijn dat bij langdurig gebruik nier- en beenmergbeschadiging kan veroorzaken, evenals secundaire tumorgroei – te verminderen en tegelijkertijd de effectiviteit van het medicijn te verbeteren.20

Patiënten die voor chronische myeloïde leukemie met chemotherapie werden behandeld, hadden ook een vermindering van de kankergroeifactor wanneer curcumine aan de behandeling werd toegevoegd.21 Bescherming tegen bestralingstherapie werd aangetoond in een onderzoek bij borstkankerpatiënten die bestralingstherapie kregen.22 Aan het einde van het onderzoek waren die het nemen van curcumine hadden minder stralingsschade aan hun huid.

In de video hierboven legt Dr. William LaValley uit hoe curcumine de groei van kanker beïnvloedt. Tumoren hebben doorgaans jaren nodig om zich te ontwikkelen en de progressie van een cel van normale groei naar kanker verloopt in verschillende stadia. Deregulering van fysiologische en mechanische processen die de groei van kankercellen initiëren en bevorderen, maakt gebruik van honderden genen en signaalroutes. Daarom is een multitargeted aanpak nodig voor succesvolle preventie en behandeling.

Het is aangetoond dat curcumine invloed heeft op meerdere cellulaire doelen23, wat een verscheidenheid aan acties veroorzaakt die de groei, replicatie en dood van kankercellen beïnvloeden. Deze veelzijdige werking van curcumine heeft het bruikbaar gemaakt bij de behandelingen van verschillende soorten kanker, waaronder darmkanker,24 alvleesklierkanker25 en amyloïdose.26

Belangrijk is dat is aangetoond dat curcumine de signaalroute voor apoptose (celdood) activeert, waardoor de cellen binnen een natuurlijke tijdspanne kunnen afsterven.27 Kankercellen verliezen het vermogen om op natuurlijke wijze te sterven, wat een belangrijke rol speelt bij de hyperproliferatie van cellen die uiteindelijk uiteindelijk een tumor vormen.

Kankercellen gedijen goed in een inflammatoire omgeving en curcumine is in staat om de pro-inflammatoire respons op verschillende punten te blokkeren, waardoor de niveaus van inflammatoire cytokines in je lichaam afnemen.28 Het is aangetoond dat de ontstekingsremmende effecten van curcumine zelfs overeenkomen met het effect van sommige medicijnen.29 Curcumine ondersteunt ook uw immuunsysteem, dat op natuurlijke wijze vroege kankercellen kan opsporen en vernietigen.

Hoe de opname van curcumine te optimaliseren?

Aangezien curcumine slechts 3% van het gewicht van kurkuma uitmaakt, is koken met kurkuma niet voldoende om klinische voordelen te behalen. Om het soort resultaten te bereiken dat wordt gevonden in onderzoeken zoals de hier genoemde, moet u een supplement gebruiken dat is geoptimaliseerd voor biologische beschikbaarheid. Zelfs in zijn ruwe vorm heeft curcumine een zeer slechte absorptiesnelheid.

Als algemene regel geldt dat slechts 1% van het product door uw lichaam wordt opgenomen; zelfs supplementen met een concentratie van 95% worden geabsorbeerd bij 1%. Onderzoekers hebben een verscheidenheid aan verschillende toedieningsmethoden onderzocht, waaronder orale, intraveneuze, subcutane en intraperitoneale toediening, evenals een verscheidenheid aan formuleringen, om de biologische beschikbaarheid te optimaliseren. De volgende methoden bleken allemaal de absorptiesnelheid van curcumine te verbeteren: 30

Bij levering als nanodeeltje Gecombineerd met polymelk-co-glycolzuur Liposomale inkapseling Oraal ingenomen met piperine, het actieve ingrediënt in zwarte peper.31 In één onderzoek verhoogde de toevoeging van piperine de opname van curcumine met 2.000%32

Antikankerdoses variëren meestal tussen 1.200 en 3.000 gram biologisch beschikbaar curcumine-extract. Omdat curcumine in vet oplosbaar is, kun je de opname mogelijk verder verhogen door een micro-emulsie te maken. Combineer eenvoudig 1 eetlepel curcuminepoeder met een of twee eidooiers en 1 tot 2 theelepels gesmolten kokosolie en gebruik vervolgens een staafmixer op hoge snelheid om het poeder te emulgeren.

De absorptie kan ook worden verhoogd door te koken. Voeg 1 eetlepel toe aan een liter water dat al kookt. (Als je het aan water op kamertemperatuur toevoegt en dan kookt, werkt het niet zo goed.) Na 10 minuten koken heb je een 12%-oplossing gemaakt. Drink zodra het voldoende is afgekoeld.

De curcumine zal na verloop van tijd geleidelijk uit de oplossing vallen en in ongeveer zes uur zal het een 6% oplossing zijn, dus het is het beste om het water binnen vier uur te drinken. Het is echter veel gemakkelijker en handiger om curcumine te verkrijgen die al is aangepast om meer beschikbaar te zijn, zoals microactieve curcumine.

Curcumine kan een waardevol supplement zijn voor chronische aandoeningen

Onderzoekers hebben aangetoond dat curcumine meer dan 100 verschillende cellulaire routes kan beïnvloeden, waardoor het een aantal chronische ziekten helpt voorkomen en/of behandelen, waaronder neurodegeneratieve aandoeningen en kanker. Door ontstekingen te doven, heeft curcumine zeker een groot medicinaal potentieel.

Curcumine is niet alleen een krachtige antioxidant op zich,33 versterkt ook de functie van de eigen antioxidante enzymen van je lichaam.34 Sommige onderzoeken suggereren dat het zelfs net zo goed kan werken als sommige ontstekingsremmende medicijnen om artritische aandoeningen te behandelen.35

Verschillende onderzoeken hebben een effect aangetoond op transcriptiefactoren en signaalroutes en hebben de moleculaire mechanismen beoordeeld die curcumine gebruikt om genexpressie te reguleren en moduleren.36,37,38 Over het algemeen is curcumine krachtig, kosteneffectief en heeft het een laag toxiciteitsprofiel.39 Als zodanig kan het voor velen een waardevolle aanvulling zijn, vooral voor de vergrijzende bevolking, die niet alleen te kampen heeft met hartaandoeningen en kanker, maar ook met de dreigende dreiging van dementie.

Voor jongere mensen is de gunstige invloed van curcumine op routes die insulineresistentie, metabool syndroom en obesitas helpen omkeren40 het vermelden waard.

Al met al ben ik van mening dat curcumine een van de waardevollere voedingssupplementen is die het overwegen waard zijn voor een algehele goede gezondheid, omdat ontstekingen zoveel verschillende ziekteprocessen aansturen. Belangrijk is dat het vermogen om de bloed-hersenbarrière te passeren, waardoor ontstekingen in de hersenen worden verminderd, voor veel mensen van bijzonder voordeel kan zijn.This post Suppletie met curcumine kan cognitieve voordelen bieden
was original published at “http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2022/03/03/curcumin-supplementation-cognitive-benefits.aspx”