Wat is het beste dieet voor IBD?

Bijna elke patiënt met inflammatoire darmziekte (IBD) heeft dezelfde vraag – die een niet zo eenvoudig antwoord heeft.

“‘Dokter, wat moet ik eten als ik leef met IBD?’ is waarschijnlijk de meest gestelde vraag na de diagnose”, zegt Dr. Maitreyi Raman, universitair hoofddocent geneeskunde aan de Universiteit van Calgary.

Raman, gastro-enteroloog, arts-voedingsspecialist en onderzoeker, heeft het onderwerp nauwkeurig bestudeerd en het beschikbare bewijs voor voedingspatronen bekeken die gunstig (of niet) kunnen zijn voor patiënten.

IBD omvat de ziekte van Crohn, die ontstekingen kan veroorzaken in elk deel van het spijsverteringskanaal en die vaak de dunne darm aantast; colitis ulcerosa, beperkt tot de dikke darm of dikke darm en het rectum; en onbepaalde colitis, die kenmerken heeft van zowel de ziekte van Crohn als colitis. Symptomen voor alle vormen van IBD zijn diarree, buikkrampen en pijn, vermoeidheid en onbedoeld gewichtsverlies.

Gezien de levensverstorende aard van de chronische aandoening, zijn patiënten vaak zeer gemotiveerd om verschillende therapieën uit te proberen die verlichting kunnen brengen, waaronder het aanbrengen van veranderingen in hun dieet.

“De rol van voeding als risicofactor en therapie voor IBD is van groot belang geweest voor patiënten”, zegt Raman, die co-auteur was van een recensie van diëten voor IBD, gepubliceerd in Klinische gastro-enterologie en hepatologie in maart 2021. Die bevindingen geven aan dat exclusieve enterale voeding de best ondersteunde benadering is, maar niet voor iedereen realistisch is. Andere plannen, zoals het specifieke koolhydraatdieet, kunnen ook nuttig zijn.

Helaas is er relatief weinig onderzoek naar het beste dieet voor IBD. Toch groeit het bewijs. In het afgelopen decennium zijn de wetenschap en het begrip van het darmmicrobioom, dat uit triljoenen bacteriën (nuttig en schadelijk) bestaat, geëvolueerd, merkt Raman op. Een onbalans van bacteriën in de darm kan tal van gezondheidsproblemen veroorzaken en kan bijdragen aan IBD. En voeding kan een groot verschil maken.

Recente gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken van hoge kwaliteit hebben aangetoond dat veranderingen in het dieet de IBD-symptomen verbeterden, de darmontsteking verminderden en de resultaten voor de patiënt verbeterden, legt Raman uit.

Voordat u ingaat op opties voor wat u op uw bord en in uw lichaam zou kunnen doen als u IBD heeft, moet u weten dat experts benadrukken dat veranderingen in het dieet geen groothandelssubstituut zijn voor medische behandeling.

“Dieet is een van de vele therapieën”, zegt Dr. James Lewis, associate director van het Inflammatory Bowel Diseases Program aan de Perelman School of Medicine van de University of Pennsylvania. “Hoewel een op dieet gebaseerde strategie voor sommige patiënten de voorkeur en praktisch kan zijn, kan het voor andere patiënten veel moeilijker zijn om te implementeren.” Bepaalde diëten voor IBD zijn behoorlijk beperkend en het kan een uitdaging zijn om significante veranderingen in eetpatronen vol te houden. Toch beschouwen veel patiënten, vooral degenen met een milde tot matige ziekte, een dieet als een therapieoptie voor IBD.

Experts raden patiënten aan professionele hulp te zoeken om een ​​persoonlijk eetplan te ontwikkelen. Therezia Alchoufete, hoofddiëtist voor UPMC Total Care aan de Universiteit van Pittsburgh, benadrukt dat voedingskeuzes moeten worden afgestemd op het individu.

Overweeg uw doelen niet alleen met betrekking tot IBD, maar ook voor uw algehele gezondheid. En zorg ervoor dat de focus ligt op wat u kunt eten, niet alleen op wat u elimineert. Alchoufete praat met patiënten over het maken van doordachte keuzes, terwijl ze op zoek zijn naar meer variatie en voedingsstoffen. “Mijn doelen voor elke patiënt zouden zijn om deze positieve relatie met voedsel op te bouwen – echt begrijpen welk voedsel hen kan helpen zich goed te voelen.”

Exclusieve enterale voeding

Het meest bestudeerde en gegevensondersteunde dieet voor IBD – en in het bijzonder de ziekte van Crohn – is een volledig vloeibaar, op formules gebaseerd maaltijdvervangend dieet. Het wordt exclusieve enterale voeding genoemd en wordt meestal voorgeschreven en gecontroleerd door artsen. Meestal aanbevolen voor kinderen, kan dit worden geconsumeerd door een speciale formule te drinken die is bereid door een arts, of toegediend via een voedingssonde die door de neus van de patiënt en in de maag wordt ingebracht.

Er is sterk bewijs om aan te tonen dat het leidt tot verminderde ontsteking en verbeterde genezing, en het is vergelijkbaar met behandeling met steroïden om patiënten te helpen remissie van de ziekte van Crohn te bereiken, wat betekent dat de ziekte niet langer actief is. Het werkt ook relatief snel. Exclusieve enterale voedingsprogramma’s voor de korte termijn zijn ontworpen om binnen zes tot twaalf weken remissie teweeg te brengen.

Het is echter voornamelijk onderzocht bij kinderen, niet bij volwassenen. En er is nog een voor de hand liggend nadeel: het is een uitdaging om vast te houden aan het dieet “vanuit het oogpunt van kwaliteit van leven, omdat normaal voedsel volledig moet worden geëlimineerd”, zegt Dr. Ashwin Ananthakrishnan, een gastro-enteroloog in het Digestive Healthcare Center in Massachusetts General Ziekenhuis.

CD-BEHANDELING

Er zijn enkele pogingen gedaan om het succes van exclusieve enterale voeding te repliceren met vast voedsel. Een kleine studie uit 2019 gepubliceerd in Gastro-enterologie ontdekte dat het consumeren van een geïndividualiseerd “gewoon voedsel-gebaseerd” dieet met een vergelijkbare samenstelling als exclusieve enterale voeding, CD-TREAT genaamd, leidde tot veranderingen in het microbioom die overeenkwamen met die gevonden met exclusieve enterale voeding. Het dieet werd ook geassocieerd met verminderde darmontsteking en werd goed verdragen door kinderen en volwassenen in het onderzoek.

CD-TREAT wordt voorgeschreven en gepersonaliseerd door een arts of diëtist, en sluit bepaalde voedingscomponenten uit zoals gluten (dus geen tarwe), lactose en alcohol. Het bevat alle macronutriënten (met meer eiwitten en vetten en minder koolhydraten) en vermindert vezels. Dus een persoon zou bijvoorbeeld een rijstgraan met magere volle melk kunnen eten als ontbijt, een gegrilde kaas op glutenvrij brood met een appel als lunch, en gegrilde zalm met aardappelen en een gesneden komkommer voor het avondeten.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, bieden de bevindingen een kader voor de behandeling van actieve ziekte van Crohn zonder afhankelijk te zijn van een vloeibaar dieet.

Uitsluitingsdieet voor de ziekte van Crohn

Succesvolle IBD-diëten mijden het traditionele rood-vlees-zware, suikerhoudende, verwerkte westerse dieet dat schade aanricht aan de darmgezondheid. Onderzoek suggereert dat de verschuiving naar die manier van eten veel verantwoordelijk is voor de toename van IBD-percentages, zelfs in het Oosten, zoals Japan, waar ook het westerse dieet is overgenomen.

Om dat tegen te gaan, probeert het uitsluitingsdieet van de ziekte van Crohn de westerse voedingsbestanddelen, zoals verwerkt vlees, kunstmatige zoetstoffen en alcohol, die de darmgezondheid kunnen beïnvloeden, te elimineren. Bewijs uit vergelijkende onderzoeken van hoge kwaliteit toont de effectiviteit van het dieet aan bij het verlichten van symptomen en het verminderen van ontstekingen – en het zou binnen drie tot zes weken kunnen beginnen te werken.

Een studie gepubliceerd in 2019 in Gastro-enterologie aangetoond dat bij kinderen met milde tot matige ziekte van Crohn het uitsluitingsdieet voor de ziekte van Crohn remissie kan induceren en behouden. Een volgende studie gepubliceerd in november 2021 in de Lancet Gastro-enterologie & Hepatologie vond dat het effectief was voor het induceren en behouden van remissie bij volwassenen met lichte tot matige ziekte van Crohn.

Maar zoals de naam al aangeeft, is het uitsluitingsdieet voor de ziekte van Crohn zeer beperkend. In de studie van 2021 waarin de aanpak werd onderzocht, mochten deelnemers alleen kippenborst, eieren en gedeeltelijke enterale voeding – of vloeibare formule voor een deel van hun calorieën – als bronnen van dierlijke eiwitten gebruiken, en beperkt tot bepaalde soorten fruit en groenten, voor de eerste zes weken. De tweede fase van zes weken omvatte de geleidelijke introductie van bijna alle groenten en fruit, terwijl rundvlees en peulvruchten werden beperkt en dagelijks één snee volkorenbrood werd toegestaan.

Deze periode van 12 weken, de inductiefase genoemd, is het belangrijkst voor het bereiken van remissie. De derde periode van zes weken, de onderhoudsfase, voegt meer voedsel toe om het dieet duurzamer te maken met behoud van de resultaten.

Zelfs met die aanpassingen kan het dieet op de lange termijn een uitdaging zijn om zich aan te houden en vereist het een grondige planning plus thuiskoken, zei Dr. Henit Yanai, hoofd van het IBD-centrum in het Rabin Medical Center in Petah Tikva, Israël .

Specifiek koolhydraatdieet

Het specifieke koolhydraatdieet, dat een graanvrij eliminatiedieet is, is gebaseerd op het idee dat het consumeren van bepaalde complexe koolhydraten ongezonde bacteriën voedt, waardoor een overgroei van deze “slechte” bacteriën in de dunne darm ontstaat. Dat zou op zijn beurt kunnen bijdragen aan ontstekingen.

Op basis van dat concept vermijdt het dieet alles, van tafelsuiker tot granen, inclusief tarwe en maïs, zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen en andere uitsluitingen. Aanhangers kunnen echter vlees, vis en gevogelte eten zonder toevoegingen, groenten (vers of bevroren maar niet ingeblikt met toevoegingen) en de meeste noten en oliën. Ze kunnen ook honing als zoetstof gebruiken.

Deskundigen uiten echter hun bezorgdheid over het vermogen van patiënten om het dieet vol te houden en adviseren dat het eetplan moet worden gecontroleerd door een diëtist.

Mediterraans diëet

Het mediterrane dieet is een andere benadering die wordt aanbevolen aan sommige IBD-patiënten. Het is goed bestudeerd en wordt zeer geprezen vanwege de algemene voordelen, waaronder voor de gezondheid van het hart en de hersenen. Het beste van alles is dat het een eetstijl is die voor bijna iedereen wordt aanbevolen en gemakkelijker te volgen is dan meer beperkende diëten. Als u dit plan volgt, laadt u fruit en groenten, volle granen, noten en magere eiwitten zoals vis op.

Het mediterrane dieet was te zien in een zeldzame en prominente onderlinge vergelijking van diëten voor IBD, geleid door Lewis, de DINE-CD-studie genaamd. De studie, die in mei 2021 in het tijdschrift werd gepubliceerd gastro-enterologie, zette het af tegen het specifieke koolhydraatdieet. Bij het onderzoek waren meer dan 190 patiënten met milde tot matige vorm van Crohn betrokken.

Uit de studie bleek dat beide diëten patiënten op dezelfde manier hielpen om symptomatische remissie te bereiken en hun kwaliteit van leven verbeterden. Geen van beide opties had een significante invloed op een biomarker die wordt gebruikt om ontstekingen te meten, iets waarvan is gedocumenteerd dat het uitsluitingsdieet voor de ziekte van Crohn helpt te verbeteren.

Maar aangezien de mediterrane benadering een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen mogelijk maakt en beter is bestudeerd vanwege de algemene gezondheidsvoordelen, bevelen Lewis en andere artsen het meestal aan boven het specifieke koolhydraatdieet.

Low-FODMAP-dieet

Patiënten bij wie de ziekte van Crohn goed onder controle is met betrekking tot ontsteking, maar die nog steeds last hebben van prikkelbare darmsymptomen, kunnen baat hebben bij het low-FODMAP-dieet. (Dat staat voor fermenteerbare oligo-, di-, monosachariden en -polyolen.) Dit dieet, dat voornamelijk wordt gepromoot voor IBS, heeft tot doel koolhydraten met een korte keten, of suikers, uit te sluiten die slecht worden opgenomen door de dunne darm. Voedingsmiddelen die in dit dieet worden beperkt of vermeden, zijn in eerste instantie tarwe, zuivelproducten, bepaalde soorten fruit zoals appels en groenten zoals artisjokken en asperges.

“Als mensen veel pijn en een opgeblazen gevoel hebben, en niets anders werkt, dan kan ik misschien het FODMAP-eliminatiedieet proberen”, zegt Dr. Jean Fox, gastro-enteroloog bij Mayo Clinic in Rochester, Minn. Maar over het algemeen laat ze patiënten de aanpak volgen onder onder begeleiding van een diëtist, zodat ze de beperkende fase niet langer dan zes weken volhouden.

Daarna, in de herintroductiefase, worden voedingsmiddelen gedurende zes tot acht weken langzaam opnieuw geïntroduceerd om te zien welke problemen kunnen veroorzaken. Nadat is vastgesteld welke symptomen symptomen kunnen veroorzaken, kunnen die voedingsmiddelen worden vermeden of beperkt. Het nadeel, zegt Fox, is dat patiënten die na dit dieet geen verlichting van de symptomen zien, een breed scala aan voedingsmiddelen onnodig kunnen beperken.

Meer must-read-verhalen van TIME

Neem contact met ons op via letters@time.com.

This post Wat is het beste dieet voor IBD?
was original published at “https://time.com/6158021/best-diet-for-ibd/”